Petua Kulit Putih Cantik dan Berseri

Izzati Suhaide 10:55:00 AM 2
Hai korang. Setiap wanita ingin memiliki kulit putih, cantik dan berseri. Sampaikan sanggup berhabis duit semata-mata untuk menjaga kecantikan. Ada juga yang makan berbagai jenis supplement kecantikan kerana ingin memiliki kulit putih. Siapa yang tak nak cantik kan? Aku pun nak cantik. Punya kulit putih dan berseri. Tapi macam mana nak dapat kulit putih ni? Haa, aku ada beberapa petua kulit putih cantik dan berseri.


Petua Kulit Putih Cantik dan Berseri


Ada beberapa petua yang di amalkan untuk memiliki kulit yang putih cantik dan berseri. Antaranya ialah ; 

1) Air Masak
Nak kulit cantik, kena lah rajin minum air masak atau air putih. Ia membantu untuk mengelakkan kulit kita menjadi kering dan dehidrasi. Selain itu juga, air masak juga membantu menyingkirkan toksin dalam badan. Bila banyak toksin dalam badan, sebab itulah jerawat akan mula menghuni kat muka kita. Jadi, korang kena banyakkan minum air masak. 

2) Lidah Buaya
Pasti ramai yang tahu, lidah buaya juga boleh membantu merawat masalah kulit kita kerana ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti natrium palmat, sorbitol, gliserin dan sodium karbonat. Korang hanya perlu sapu pada kulit muka korang untuk dijadikan sebagai musker sudah cukup membantu menjadikan kulit korang cantik dan berseri. 

3) Serum Vitamin C
Serum Vitamin C merupakan salah satu produk keluaran Estetika Medispa. Serum Vitamin C mengandungi bahan yang selamat digunakan utk semua jenis kulit dan mendapat kelulusan KKM



Serum ini kaya dengan kandungan Vitamin C, Vitamin E, Hyaluronic Acid dan Aloe Vera yang sememangnya antara bahan-bahan penjagaan kulit yang terbaik disarankan oleh pakar estetik di seluruh dunia. 

Vitamin C - Sodium Ascorbyl Phosphate iaitu bentuk Vitamin C yang paling stabil dan mempunyai sumber antioksidan yang sangat tinggi untuk melindungi kulit daripada kerosakan kulit muka serta dapat merangsang kembali kolagen di dalam lapisan kulit muka. 

Vitamin E - Alpha Tocopheryl Acetate iaitu bentuk  Vitamin E yang lebih stabil untuk menahan tekanan alam sekitar seperti haba, udara dan cahaya. Selain itu, ia mempunyai sumber antioksidan yang tinggi utk anti penuaan. 


Hyaluronic Acid - antara bahan penjagaan kulit yang terbaik dan menakjubkan untuk mengunci kelembapan kulit muka sekaligus menentang kedutan dan garisan halus. 



Aloe Vera - anti inflamasi yang sangat berguna untuk menyembuhkan luka luar. Selain itu, ia dapat memberi kelembapan kulit bagi mengatasi masalah kulit kering dan berminyak.




Kelebihan-kelebihan SERUM VITAMIN C 


- Menghilangkan jeragat

- Menghilangkan jerawat 

- Anti Penuaan

- Anti Radang @ Jerawat 

- Mengecilkan liang pori 

- Merawat & mengatasi kulit kusam

- Merawat parut & bintik hitam
- Menjadikan tona kulit lebih sekata 
- Melembapkan kulit 



KENAPA KITA PERLU PAKAI SERUM VITAMIN C?


Serum vitamin C bertindak untuk melindungi kulit daripada sinar UV dan pencemaran cahaya dan udara. Serum vitamin C adalah sebahagian kecil daripada perawatan kulit yang sering dilupakan orang. Jika tidak dirawat, tentunya kulit akan mengalami lagi banyak masalah jika dibiarkan maka akan lebih sulit lagi untuk memperbaikinya. 


Untuk itu, serum vitamin C dianggap sebagai SATU KEPERLUAN ASAS bagi penjagaan kulit pada masa kini.

Korang boleh dapatkan Serum Vitamin C di semua cawangan Estetika Medispa atau boleh rujuk butiran di bawah :

Alamat : Estetika Medispa Shah Alam

F32-GF, Vista Walk@Vista Alam, Jalan Ikhtisas 14/1, Presint 4.5, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

No Telefon : 017-209 0566
Facebook : ESTETIKA MEDISPA
Instagram : ESTETIKA MEDISPA

Jadi macam mana? Tak susah pun nak memiliki kulit cantik ni. Yang penting ada usaha dan rajin untuk jaga kulit muka kita. Orang kata kena lah bersusah dahulu baru dapat hasil nya nanti. 

Bercuti Ke SEEngapore dengan Traveloka Promo Code

Izzati Suhaide 9:10:00 AM 5
Hai semua. Korang pernah rasa stress tak? Tipu lah kan kalau tak pernah rasa stress. Stress ni boleh buat kita jadi mental juga ya kalau kita tak cuba tangani nya dengan betul. Macam mana nak hilangkan stress? Ada sesetengah orang, dia suka pergi shopping, main game, lepak dengan kawan-kawan ataupun pergi bercuti. Bila bercerita tentang bercuti ni, aku yakin pasti korang suka pergi bercuti kan? Bercuti ni boleh jadikan sebagai rawatan untuk menghilangkan rasa stress tau.

Rasanya bulan september ni banyak cuti umum. Jadi, korang boleh la merancang cuti korang kali ni bersama Traveloka. Apa yang menariknya Traveloka kali ni ya? Menariknya kali ni, Traveloka menawarkan tawaran yang menarik untuk korang yang teringin nak bercuti Singapore.  Kenapa aku sebut SEEngapore? Sebab Traveloka kali ni ada buat promosi SEEngapore - For a roaring good time. Wahhhh.  Korang boleh rancang percutian korang bersama Traveloka sebab Traveloka ada menwarkan SEEngapore Traveloka Promo Code. Korang boleh dapatkan percutian yang jimat melalui Traveloka.



Bercuti Ke SEEngapore dengan Traveloka Promo Code


Seperti yang kita semua tahu, Singapore merupakan antara destinasi yang paling menarik untuk kita masukkan dalam senarai tempat yang kita harus pergi. Banyak tempat menarik di Singapore ni antaranya Universal Versal Studio, Bayfront Ave, Marina Bay dan banyak lagi lah destinasi yang boleh kita terjah di Singapore. Pendek kata memang lenguh juga la kaki kalau nak pusing satu kota singa ni. Korang boleh la merancang untuk bercuti bersama keluarga, honeymoon bersama suami ke atau bercuti dengan kawan-kawan korang. Macam mana nak pergi SEEngapore ni? Harus lah melalui Traveloka. Traveloka pastinya boleh membantu korang dalam hal yang berkaitan travel ni. 

Kenapa aku cakap Traveloka adalah pilihan sesuai untuk korang? Sebab Traveloka merupakan  “one-stop travel app” yang menawarkan kemudahan untuk perjalanan dan percutian korang ke Singapore. Melalui Traveloka, korang boleh rancang perjalanan pergi dan balik korang. Korang dah boleh booking siap tiket penerbangan serta bilik untuk korang menginap sepanjang berada di Singapore. Jadi, korang tak perlu nak kusutkan kepala untuk bukak banyak web nak cari tiket penerbangan dan hotel untuk menginap. Traveloka dah sediakan semuanya untuk korang. Korang hanya perlu pilih sahaja.

Menariknya percutian ke SEEngapore ni, korang boleh nikmati diskaun hebat dari Traveloka dengan RM50 flat rate discount untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia ke Singapore dengan menggunakan Traveloka samada melalui laman web atau aplikasi dengan menggunakan kupon GOSG. 

Setelah penat berjalan, pastinya kita perlukan tempat untuk kita beristirehat. Betul tak? Traveloka juga ada memberikan tawaran diskaun penginapan dengan potongan tempahan hotel sehingga 20% di Singapore. Korang tak perlu kupon untuk menempah hotel ni. Korang boleh pilih mana-mana hotel yang terpilih untuk menikmati tawaran diskaun ni. Mudah kan? 

Cara Membuat Tempahan

Ok. Macam mana nak tempahan melalui Traveloka ni? Aku akan tunjukkan cara yang paling mudah untuk korang guna. Yelah kan. Bila nak pergi bercuti ni, kalau boleh semua benda nak buat dengan senang dan cepat. Betul tak?



1- Pertama sekali, korang boleh muat turun aplikasi Traveloka versi melalui telefon bimbit di Play Store untuk pengguna android dan App Store bagi pengguna iphone. 

2- Korang boleh cari dan tempah tiket penerbangan di laman web atau Traveloka app

3- Seterusnya pilih kaedah pembayaran. Korang boleh buat bayaran melalui internet banking atau menggunakan kad debit dan kad kredit. Korang boleh pilih mengikut kesenangan korang.

4- Setelah memilih untuk cara pembayaran, klik guna untuk bahagian kupon

5- Masukkan kod kupon "GOSG" untuk menikmati flat rate discount penerbangan

6- Akhir sekali, E-tiket akan di hantar ke alamat email korang dan Traveloka app untuk korang simpan sebagai rujukan nanti.


Syarat-syarat untuk membuat tempahan

1- Promosi MYR50 hanya sah untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia dalam satu booking ID

2- Pilih penerbangan dan gunakan kupon kod “GOSG” sewaktu pembayaran

3- Pilih hotel yang mempunyai diskaun 20% dari harga asal daripada senarai hotel yang terlibat

4- Tempoh tempahan: 1 September hingga 30 September (Subject to change)

5- Tempoh Perjalanan: Bila-bila masa sahaja


Jadi, tunggu apa lagi korang. Jom lah bercuti ke SEEngapore dan nikmati tawaran hebat dari Traveloka dengan menggunakan kupon "GOSG" untuk menempah tiket penerbangan serta diskaun 20% untuk tempahan hotel sepanjang korang bercuti ke Singapore nanti. Korang dah boleh rancang percutian korang nanti dengan hanya menggunakan Traveloka sahaja. Sangat mudah dan cepat. Korang hanya perlu pilih dan klik sahaja. Jangan lupa untuk layari laman Traveloka dan nikmati promosi percutian ke SEEngapore bersama Traveloka. Korang boleh klik kat SINI . 

Tips Menghilangkan Sakit Lutut Dengan Mudah dan Berkesan

Izzati Suhaide 7:30:00 AM 5
Assalamualaikum dan hai semua. Aku nak memulakan entry aku ni dengan pertanyaan. Pernah tak anda semua mengalami masalah sakit lutut? Mesti lah ada kan. Jangan ingat orang tua je ada masalah sakit lutut ni. Orang muda macam kita pun ada juga yang mengalami masalah sakit lutut. Aku sendiri pun kadang-kadang ada juga masalah sakit lutut.



Bila kita dah jalan jauh lebih-lebih kalau pusing satu shopping mall yang besar, lutut kita mesti akan rasa lenguh dan sakit kan. Orang perempuan kalau masuk pusat membeli-belah memang akan lupa diri dah. Bila dah penat pusing satu pusat beli-belah, baru lah dia akan lenguh badan, sakit lutut dan sebagainya. Aku tak cakap kat orang lain jugak sebab aku pun kadang-kadang macam tu juga.

Kalau asyik jatuh pun boleh buat lutut kita sakit juga. Bila lutut sakit ia akan buat kita susah nak berjalan. Nak jalan jauh pun dah tak larat. Cepat penat. Paling ketara rasa sakit apabila nak naik tangga. Fuhh, rasa sakit tu memang ngilu sangat. Ada yang sampai kena buat sesi fisioterapi untuk mengurangkan rasa sakit lutut.

Jadi, apa tips berkesan yang boleh membantu untuk menghilangkan sakit lutut ni? Benda ni la yang aku nak kongsikan dengan korang tentang tips menghilangkan sakit lutut dengan mudah dan berkesan.

Tips Menghilangkan Sakit Lutut Dengan Mudah dan Berkesan


Sebelum aku kongsikan tips menghilangkan sakit lutut, ada beberapa yang perlu kita ambil tahu tentang masalah sakit lutut ini. Buat pengetahuan semua, sakit lutut ada banyak jenis antaranya orang panggil gout, masalah urat lutut, arthritis, osteoarthritis, sendi haus, lutut kurang minyak dan macam-macam lagi yang boleh dikaitkan dengan masalah sakit lutut ni.

Ada setengah orang sakit lutut boleh terjadi dengan cepat contohnya, semalam lutut dia ok tapi hari ini tiba-tiba rasa sakit lutut. Ada juga yang terus parah rasa sakit lutut nya. Kebiasaannya sakit lutut sebegini terjadi pada golongan tua. Berbeza dengan golongan yang berumur, mereka akan merasakan sakit itu terjadi secara perlahan-lahan. Semakin meningkat usia seseorang itu, kekerapan rasa sakit lutut akan semakin tinggi kerana sel-sel pada sendi lutut mengalami proses degeneratif iaitu badan tidak dapat perbaharui sel lutut yang semakin rosak.

Apakah cara yang paling berkesan untuk menghilangkan sakit lutut ini? Cara aku sangat mudah. Bila aku rasa sakit pada bahagian lutut, aku akan gunakan Biobax Cool Theraphy. Kenapa aku cakap mudah? Kita hanya perlu spray pada bahagian yang rasa sakit dan urut perlahan-lahan. Gunakan secara konsisten sebanyak 3 kali, InsyaAllah masalah sakit lutut yang dihadapi akan berkurangan. 



Biobax ni memang best bila kita pakai sebab ianya tidak melekit dan baunya memang wangi. Kalau korang spray kat tangan, ia akan cepat meresap masuk ke kulit kita. Yang penting kandungannya 100 peratus dari bahan organik. Jadi, tak perlu risau akan kesan sampingan yang dihadapi bila kita menggunakannya.q



Haa. Kalau orang perempuan yang jenis kaki shopping tu, boleh letakkan Biobax Cool Theraphy ni dalam beg tangan korang. Bila rasa sakit je, korang boleh la spray kat tempat yang rasa sakit. Senang kan?


Macam mana nak beli Biobax ni? Caranya sangat mudah. Korang hanya perlu lawati website utama: https://biobax.my/product/biobax/

Menariknya sekarang ada offer diskaun RM20 untuk pembelian 2 botol. Boleh 
masukkan kod kupon “RM20” di ruangan yang disediakan selepas korangmemilih untuk beli 2 unit Biobax.


Permata Hati Wilayah Membantu Meringankan Beban Golongan Ibu

Izzati Suhaide 2:16:00 PM 26
Hai korang.  Sebagai wanita,  pastinya mempunyai impian untuk mengandung dan melahirkan zuriat sendiri.  Zuriat itu adalah anugerah Allah yang sangat bernilai harganya kepada pasangan suami isteri sebagai penyambung generasi seterusnya. Ada pasangan yang baru kahwin,  terus dikurniakan anak.  Ada juga pasangan yang bertahun kahwin tapi masih belum ada rezeki dikurniakan anak. Nak melahirkan anak pun banyak cabarannya. Jangan korang fikir nak beranak ni senang je. Bila ada anak ni macam-macam yang kita kena fikir terutama sekali untuk menyediakan kelengkapan anak itu nanti. Bagi golongan ibu yang baru pertama kali bergelar ibu, pastinya akan terbit rasa gentar dan cemas. Fikir macam mana nak bersalin nanti, nak beli kelengkapan anak yang lahir dan macam-macam lagi lah. Walaupun aku ni belum kahwin, tapi aku banyak dengar cerita dari kawan-kawan ye. Kiranya belajar dari pengalaman orang lain la juga.



Permata Hati Wilayah Membantu Meringankan Beban Golongan Ibu


Menjadi ibu bukanlah sesuatu yang mudah lagi-lagi bagi mereka yang baru pertama kali nak bergelar ibu. Program Permata Hati Wilayah merupakan iniasiatif Wilayah Persekutuan dengan kerjasama puteri UMNO bertujuan untuk menyantuni dan membantu golongan ibu muda dalam proses menyambut cahaya mata. Melalui program ini, sumbangan akan dihulurkan bagi mengurangkan bebanan ibu yang baru menerima cahaya mata selain memberikan sokongan moral kepada mereka yang baru bergelar ibu.



Beberapa hospital terpilih di sekitar kawasan Kuala Lumpur dan wilayah akan dikunjungi bagi menyampaikan sumbangan berupa barangan bayi serta sekaligus mendekatkan diri pada masyarakat khususnya golongan ibu muda. Dengan wujudnya program sebegini, ia dapat mengeratkan hubungan sesama masyarakat setempat sekaligus memberi keceriaan pada golongan ibu yang baru lepas bersalin. 



Bagi aku program sebegini harus diteruskan untuk membantu pasangan yang bakal menerima cahaya mata bagi mengurangkan beban mereka. Kalau aku diberi peluang, aku pun teringin jugak nak bersalin kat Kuala Lumpur. Mungkin aku juga boleh jadi salah satu calon untuk menerima sumbangan ini. Eh. 

Selendang Rajutan Terbaik Dari Ilham Qaseh

Izzati Suhaide 7:39:00 PM 1
Selendang Rajutan Terbaik Dari Ilham Qaseh | Hai korang. Pada minggu lepas, aku berpeluang menghadiri satu majlis yang cukup havoc, cukup gemilang dan cukup meriah iaitu Extravaganza Gala Night By Ilham Qaseh. Majlis ini telah di adakan di Shah Alam Convention Centre yang bertemakan Black Tie dan Glam. Hadirin yang hadir pada malam itu mengenakan pakaian yang bersesuaian dengan tema. Tampil cantik, glamour dan elegant. Aku yang menjadi tetamu pada malam itu terpegun melihat dress up yang dikenakan oleh setiap tetamu yang hadir pada malam tu. Mesti korang tertanya-tanya, apakah itu Ilham Qaseh? Mungkin ada yang sudah mengenali Ilham Qaseh ini dan mungkin ada yang masih belum mengenalinya.

Puan Rosnizan Md Nawi memberikan ucapan alu-aluan



Ilham Qaseh mula diperkenalkan pada tahun 2011 oleh Puan Rosnizan Md Nawi atau Che Zan atau lebih mesra di panggil 'mem'. Bagi yang belum mengenali Ilham Qaseh , ia  merupakan satu jenama yang mengeluarkan selendang jenis rajutan yang mudah dipakai dan di bentuk. Ilham Qaseh telah mengeluarkan beberapa jenis shawl seperti Qaseh Instant Shawl, Qaseh Wide Shawl, Qaseh Easy Shawl dan Qaseh Twist Shawl. Ilham Qaseh juga mengeluarkan aksesori iaitu Swarovski Brooch yang mana ianya bersesuaian dikenakan bersama selendang Ilham Qaseh.

Kebanyakan tetamu yang hadir pada majlis Gala Night Extravaganza sungguh anggun bergaya mengenakan selendang keluaran Ilham Qaseh termasuk lah founder Ilham Qaseh sendiri.

Founder Ilham Qaseh. Puan Rosnizan Md Nawi





Kenapa Mesti Memilih Selendang Ilham Qaseh


- Selendang Ilham Qaseh mudah dipakai. Tak perlu bersiap lama pun nak pakai selendang ni

- Ianya juga labuh dan bila pakai boleh menutupi dada.

- Tak perlu pakai anak tudung kerana ia mudah dibentuk apabila di pakai

- Terdapat pelbagai pilihan warna dan corak.

-  Selesa dipakai kerana material kain yang lembut dan tidak panas

- Tak mudah renyuk. Kalau yang jenis nak cepat tu, tak payah gosok pun takpe. Terus pakai dan lilit je selendang ni kat kepala.







Swarovski Brooch

Facebook : Ilham Qaseh
Instagram : @ilhamqasehofficial




Kembara Selera Memikat Jiwa Di Bufet Ramadan Laman Kayangan

Izzati Suhaide 9:44:00 PM 2
Assalamualaikum. Bulan Ramadan adalah bulan keberkatan yang sering dinanti-nantikan oleh umat Islam. Bila tiba bulan Ramadhan, kita mesti memikirkan juadah apa yang menarik untuk dijadikan juadah berbuka. Aku nak cadangkan pada korang satu tempat yang boleh korang jadikan sebagai tempat untuk berbuka puasa nanti. Tempat yang aku maksudkan ialah Laman Kayangan yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Seperti tahun-tahun sebelumnya Laman Kayangan telah mengadakan majlis prebiu bufet Ramadan khas untuk rakan-rakan media dan para pelanggan. Dan aku telah berkesempatan untuk menghadiei majlis tersebut.


Majlis prebiu buffet Ramadan yang diadakan pada 6 April 2018 (19 Rejab 1439H) bertempat di Laman Kayangan, Shah Alam bertujuan untuk mempromosikan juadah istimewa dan lazat yang akan dihidangkan pada bufet Ramadan pada tahun ini. Terdapat lebih kurang 88 menu yang akan disediakan di buffet Ramadan di Laman Kayangan sepanjang Ramadan ini.  Sup Tulang Merah dan Nasi Arab Kambing Golek merupakan antara ‘signature dish’  yang bakal  menjadi tarikan utama pengunjung  yang datang berbuka puasaa di Laman Kayangan nanti.

Antara menu lain yang dihidangkan adalah Kacang Pool Larkin, Nasi Kabuli, Daging Damia, Ayam Kalio, Mee Kari Nyonya, BBQ Station dan banyak lagi yang pastinya akan membuat pengunjung rambang mata. 

















Majlis pelancaran ini telah disempurnakan oleh Pengarah Urusan, Tuan Haji Azhar bin Haji Baharin dan turut dimeriahkan dengan kehadiran instafamous tanahair iaitu FaizDickie & Naddyepul. Tetamu yang hadir pada majlis ini dianggarkan seramai 400 orang dan mereka turut dihiburkan dengan alunan muzik ghazal yang merdu dan segar. 


Harga Bufet Ramadan 2018

Early Bird (pembelian awal sehingga 16 Mei 2018)
RM50 Dewasa
RM35 Kanak-kanak dan warga emas

Harga Normal
RM65 Dewasa
RM35 Kanak-kanak / warga emas

Pakej Korporat (rujuk flyers yang diberikan)
Beli 50 meja
PERCUMA
*500 cenderahati istimewa
*5 Hamper
*PA System & Projector

Beli 10 meja
PERCUMA
*1 meja
*100 cenderahati istimewa

Jadi, korang yang sudah ada perancangan untuk mengadakan majlis berbuka puasa bersama kawan-kawan atau rakan-rakan pejabat, boleh la berkunjung ke Laman Kayangan Seksyen 7 Shah Alam. Pastinya hidangan yang disediakan mampu membuatkan korang kenyang sehingga susah nak bangun. Tapi jangan lupa solat terawikh pulak ye. Hehehe.

Untuk pertanyaan dan keterangan lanjut, anda boleh menghubungi

Pn Hasmal  
019 2503090 / 012 2533973
En Azahari
019 2331351

Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

Izzati Suhaide 1:19:00 PM 1
KUALA LUMPUR, 12 FEB 2018 - Sempena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina.

“Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk memacu sektor e-Dagang di Malaysia. Shopee menyediakan platform yang pantas, mudah dan selamat untuk membeli-belah dan dengan insentif Penghantaran Percuma ke Seluruh Malaysia dan Komisyen Sifar (0), rakyat Malaysia boleh menikmati aktiviti beli-belah di Shopee yang mudah dan menjimatkan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

Carian paling popular sempena Tahun Baharu Cina bagi tahun 2018 adalah bagi kategori berikut: Pakaian Wanita; Mobil & Gajet; Permainan, Kanak-kanak & Bayi; Kasut Wanita dan Beg Wanita.


No
Kategori
Carian Tertinggi Menggunakan Kata Kunci
1
Pakaian Wanita
Blaus, Jeans, Gaun Panjang, Gaun Pendek, Cheongsam
2
Mobil & Gajet
iPhone, Samsung,Jam Pintar, Xiaomi
3
Permainan, Kanak-kanak
 & Bayi
Pakaian Budak Perempuan, Pakaian Budak Lelaki, Pakaian Bayi, Tommee Tippee
4
Kasut Wanita
Kasut, Kasut Sukan, Kasut Jenis Wedges, Sandal
5
Beg Wanita
Beg Sangkut, Beg, Dompet, Beg Galas




Pembelian paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang musim perayaan ini:

No
Kategori
Produk Paling Popular Terjual
1
Kasut Wanita
Kasut Terbuka
2
Permainan, Kanak-kanak & Bayi
Set Pakaian Bayi
3
Perhiasan Rumah
Set Hadiah Tupperware
4
Kesihatan & Kecantikan
Set Solekan Mata Tahun Baharu Cina
5
Runcit & Haiwan Peliharaan
KitKat Edisi Khas


Nikmati potongan harga dan promosi hebat atas pelbagai produk sempena Kempen Wang Bersama Shopee yang berlanjutan sehingga 25 Februari. Dengan pilihan lebih daripada 6 juta produk yang ditawarkan oleh lebih 200,000 usahawan di Shopee Malaysia, pelanggan boleh memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan ini. Tambahan lagi, pengguna boleh terus bermain permainan Fortune Ang Pao untuk memenangi Tiket Emas dan hadiah utama berbentuk wang tunai berjumlah RM8,888.

Seterusnya, Shopee akan melancarkan Kempen Hari Gaji daripada 26 hingga 28 Februari yang akan membariskan pelbagai tawaran hebat bagi pelbagai jenama terkemuka termasuklah Jualan Murah Komputer Riba Shopee dengan jenama popular seperti Acer, ASUS, Dell dan Lenovo.

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.


#WangWithShopee


Mengenai Shopee
Shopee adalah platform e-Dagang terulung di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.


Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.shopee.com.my

3 Tahun Lagi Nak Masuk 30

Izzati Suhaide 11:56:00 PM 4
Hai korang. Selamat berhujung minggu. 4 Februari datang lagi. Hahaha. Makanya hari ni bertambah lah lagi umur aku. Masuk tahun ni dah 27 tahun uolsss. Walaupun umur sudah meningkat tapi jiwa aku tetap muda remaja lagi. Hahahaha. Sungguh cepat masa berlalu. Lagi 3 tahun aku nak masuk 30 tahun. Ohh noo. Macam tak percaya je. Masih terlalu banyak impian yang belum aku capai. Tapi walau macam mana pun, aku bersyukur masih diberikan umur yang panjang dan kesihatan yang baik. Alhamdulillah. Umur tu hanyalah sekadar angka sahaja. Hihi.



Banyak yang berlaku sepanjang 27 tahun ni. Ada duka ada gembira. Tapi aku rasakan banyak hal gembira kot. Alhamdulillah, antara cita-cita aku sudah tercapai walaupun tidak sepenuhnya. Kenapa aku cakap tak sepenuhnya? Sebabnya masih ada yang belum dapat capainya. Nak tahu apa dia? Tunggu la. Dah dapat nanti aku cerita la kat korang. Hahaha.

Ada ketikanya aku tak gembira, ada ketikanya aku gembira tapi aku cuba kawal semua perasaan aku. Aku cuba untuk sembunyikan rasa gundah di hati aku agar aku sentiasa nampak kuat bila berhadapan dengan orang. Mungkin dulu orang yang rapat dengan aku mengenali aku sebagai seorang gadis yang selalu sedih. Tapi sekarang, aku cuba untuk jadi seorang wanita yang cekal yang happy go lucky. Ingat senang ke? Aku rasa aku tak perlu untuk menangisi apa yang bukan milik aku lagi. Mungkin Allah sudah janjikan sesuatu yang aku sendiri tidak menyangka akan jadi milik aku.

Ok lah. Aku tak nak bebel lagi. Hahaha. Sebenarnya aku berterima kasih pada kawan-kawan yang buat surprise birthday untuk aku semalam. Seriously aku tak sangka langsung. First time dapat kejutan macam tu. Terharu sangat dengan korang.






Terima kasih korang semua. 

Things You Should Do When Applying For A House Loan

Izzati Suhaide 4:13:00 PM 5
Buying your first own property to be called home is another milestone achieved in your life. Whether it is for investment purpose or own stay, most people are still confused with the steps of buying a new house in Malaysia, or a home. Buying your own property may seem easy but when it comes to going through the procedures of buying a home, you then realize that you have missed out on many steps and wished you know the steps earlier so you could avoid the unnecessary troubles.

Things You Should Do When Applying For A House Loan


Before you apply for a house loan, there are some loan terms you need to know. This article will guide you through the few things that you should do when applying for a house loan.

1. Best housing loan rates
First of all, you need to know that different banks offer different interest rates. Therefore, you will need to do your research and find out which bank offers the best rates for housing loans. The interest rates offered by the banks differ based on several factors, such as the loan tenure, loan amount, your credit history and etcetera.

With the best rates for housing loan, you will also need to understand the terms and conditions that come with it. There are some guides on home loans out there that you could check out on.

2.  Flexi loan service
In addition, many applicants have missed checking out the flexi loan service that is available. A flexi loan is a loan that allows you to place additional money that is withdrawable in the loan account. It is a flexible loan service that allows you to draw out money without any charges. As for semi flexi loan, there is a charge if you withdraw money from the account.

However, it is recommended to go with a full flexi loan if you have the extra money that you could use to make advance payment and reduce the outstanding balance. In addition, your cash balance in your account is excluded from outstanding balance for the interest calculation. This will then give you more flexibility and you will be saving on your interest payable as you will be paying for lesser interest when you opt for a full flexi loan.

Although there are benefits that come with a full flexi home loan, it is perfectly fine to opt for a non flexi loan if you are tight on your cash or you do not have any intention of putting your money into the loan to reduce interest payable. Furthermore, you might also be able to get better interest rate if you opt for a non flexi loan.

Make sure you make a housing loan comparison from different banks before you decide on which loan service to engage with. If not, engage with a banker to seek for professional advises.

3.   Lock in period
Many home buyers neglect the importance of lock in period for their housing loan package. It is an important aspect that people should learn before applying for a housing loan. Lock in period is a factor that you should pay attention to. Lock in period is the period where penalty fees will be imposed if you plan to clear the loan earlier. In any event of breach of contract, there will be penalty fees applied to the applicant along with the conversion and cancellation of loan agreement. Typically, the penalty fees are approximately 2% to 5% of your outstanding loan balance. Therefore, it is advised to go for loan package that offers the shortest lock in period and comes with a low exit penalty. Do note that bank loans that come with no lock in period often have a higher interest rate as compared to those bank loans with lock in period. However, some banks do not charge penalty fees if the applicants give advance notice.

4. Bank approval
Buying a property can be a tedious process, but waiting for your bank loan to get approved by the bank is even more of a daunting process. All banks have their own ways to deal with the procedures and their own policies. Different banks also have different requirements and process when it comes to bank loan application. Normally, it would take approximately 1 week to 2 weeks to process and get the bank loan approved. Therefore, prepare a checklist for documents that are needed by the bank and always get your supporting documents ready to prevent the delay of approval for your desired bank loan.

In conclusion, getting your home loan approved is not as daunting as it seems to be, as long as you start preparing and planning earlier. Be sure to read through the conditions on the bank agreement before you sign the loan agreement. The procedures of getting your home will be much easier after you secure a bank loan.


Pengalaman Jerawat Sampai Malu Keluar Rumah

Izzati Suhaide 10:10:00 PM 6
Wanita sangat mementingkan penjagaan kulit muka.  Siapa yang tak nak cantik kan?  Korang tanya la semua wanita di dunia ni,  semuanya ingin sentiasa kelihatan cantik dan berseri.  Wanita ni sangat fobia bila ada jerawat pada muka.  Bila nampak je jerawat mula mahu berkenalan,  kita akan rasakan seperti terkena renjatan elektrik sebab tak ingin menerima kehadiran jerawat pada muka.  Jadi,  tak hairan lah kalau wanita zaman sekarang sanggup melaburkan duit yang banyak semata-mata ingin menjaga kecantikan dengan membeli set penjagaan kulit muka. Tapi kalau setakat guna set penjagaan kulit muka sahaja tidak mencukupi jika korang tidak menjaga pemakanan yang di ambil seharian.  Seperti wanita lain,  aku pun tak lepas dari mempunyai masalah jerawat ni.  Memang teruk sangat jerawat pada muka aku ni haa. Korang nak tahu tak aku ada pengalaman memiliki muka yang berjerawat sampai malu nak keluar rumah. Meh sini aku nak cerita kat korang.


Pengalaman Jerawat Sampai Malu Keluar Rumah

Pengalaman Diri

Aku menghadapi masalah ni sejak di bangku sekolah lagi.  Macam-macam produk aku guna.  Mungkin pada waktu tu aku keliru nak guna produk yang bersesuaian dengan muka aku. Jadi,  aku terus guna tanpa sebarang rujukan dan nasihat. Biasa la kan jiwa remaja,  semua benda kita nak cuba tanpa mengetahui risiko yang bakal kita hadapi pada masa akan datang.  Aku pun terjebak lah juga dengan penyalahgunaan produk ni. Teruk juga muka aku pada masa tu.  Tambahan lagi aku ni jenis lasak banyak terdedah dengan udara serta jadual pemakanan yang tidak menentu. Kadang-kadang tu waktu tidur pun tidak konsisten.
Sebab muka aku yang teruk ni,  aku pernah juga melalui pengalaman kena pulau sebab muka aku penuh dengan jerawat sampai malu nak keluar rumah. Orang sekeliling lihat aku dengan pandangan yang pelik sebab muka aku penuh dengan jerawat.  Stress juga la waktu. Malu nak jumpa atau bertemu dengan orang.  Hilang keyakinan diri. Namun,  setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.  Korang mesti nak tahu,  macam mana aku cuba untuk menyelesaikan masalah jerawat pada muka aku ni. 

Pengalaman Di Estetika Medispa

Segalanya bermula apabila aku membuat rawatan di Estetika Medispa.  Aku dapat tahu tentang Estetika Medispa ni dari kawan baik aku. Dia cuba bantu dengan membawa aku ke Estetika Medispa.  Aku memberanikan diri untuk mencubanya.  Nak miliki kulit yang cantik haruslah berani mencuba.  Betul tak? Aku telah mendapat khidmat nasihat beauty consultant yang berpengalaman untuk bantu aku menyelesaikan masalah muka aku ni. Aku rasa lega dan yakin selepas mendengar penerangan darinya yang mengatakan muka aku boleh pulih dan kembali licin tanpa jerawat. 

Kalau korang nak tahu,  banyak keistimewaannya jika buat rawatan di Estetika Medispa ni.  Korang boleh buat pemeriksaan wajah secara percuma. Bila dah buat pemeriksaan wajah,  korang boleh tahu tentang masalah pada muka korang tu. Lagi bestnya, Estetika Medispa ada menawarkan promo akhir tahun yang berbaloi untuk setiap pelanggan yang mengunjungi untuk mendapatkan rawatan. Korang berpeluang untuk mendapatkan percuma rawatan. Menarik kan?  Korang jangan risau tentang keberkesanannya kerana sudah banyak sumber pelanggan estetika yang berjaya merawat masalah pada wajah mereka.


Aku juga tidak melepaskan peluanv untuk mencuba rawatan “Diamond Carbon Peel” yang mana kebaikan rawatan ini ialah untuk mengatasi jerawat aktif, parut jerawat dalam, pelbagai jenis jerawat dan sebagainya. Suasana bilik rawatan juga memang best. Masa korang tengah buat rawatan tu,  siap ada pasang muzik instrumental. Beautician yang bertugas pun semuanya mesra.  Jadi,  kita takkan rasa kekok sepanjang menjalani rawatan di sini.


Jika korang punya masalah sama dengan aku, jangan putus asa ok.  Korang boleh cuba dapatkan rawatan di Estetika Medispa. InsyaAllah,  masalah korang dapat diselesaikan.  Setiap masalah pasti ada penyelesaian.