Wednesday, July 26, 2017

What You Should Take Note Of When Buying A High-Rise Condominium?

High-rise residential units with the likes of Casa Tropicana have become very trendy in the recent past. This popularity has resulted from the high prices as well as the scarcity of land. These factors have left developers with no other choice but to invest in high-rise condominiums. Living in a high-rise is always fun and prestigious, but it also has a down side to it. Here are the chief factors to consider before buying a high-rise condominium. 


What You Should Take Note Of When Buying A High-Rise Condominium


Land Status


High-rise Condominiums can either be located on a commercial or residential land. Buying a unit on a high-rise property located in a commercial piece of land means you're subject high rated bills in terms rent, assessments fees, and utility bills. This is contrary to a residential set high-rise which is relatively cheaper. 

Location


When looking for a high-rise condominium to live in, its location is a very critical aspect. Deciding on the preferred location will solely depend on one's preferences and needs.

Choosing one located near education institutions like public schools may be ideal if you have schooling children living with you. You might also decide to settle for one that is established near shopping malls and or a market for convenience and ease of access, Or would you be well off in a more established residential neighborhood? Also, one located near your place of work is ideal to avoid the inconveniences of rush-hours.

Where to stay; up or down?


Another aspect of location to consider is where to reside within the high-rise building itself. Having young kids or elderly persons around may dictate that you choose a unit in lower floors to avoid time wastage and too much reliance on elevators. On the other hand, if your prefer waking up to a refreshing scenic view of the world around you, then higher placed floors are your thing.

Car Park


When buying a unit on a high-rise condominium, it's always wise to consider one that well suits your parking needs. This ranges from security all the way to the location of the car park. Factors to take note of are whether it's elevated or not, whether it's underground or outdoor. If the parking lot is located outside, it should have covering or shade.

Check to see how many slots are allocated per unit. In most cases, two slots are assigned to every unit, and you'd have to pay for ar rent any additional parking space if you own more than two cars. You also should be in the know whether there are any limitations with respect to the length and height of your vehicle. 

Refuse area


Most high-rise condominiums are designed to have a refuse/waste room or chamber at every floor for convenience and cleanness purposes. You should check to see the exact location and condition of the one on your floor is satisfactorily good. You surely cannot compare the cleanliness level of the waste chamber to that of your living room, but it should be clean enough to eliminate any health hazard. 

Air-conditioning and lighting


Apartments on the lower floors have relatively limited ventilations and light supply compared to those on higher floors. Also, they are known to have considerably higher mosquito intrusions. Some apartments may have free air conditioning facilities put into place to attract buyers.


Facilities


Amenities also play a vital role in decision making when looking for a high-rise condominium. Almost every condo comes with ample facilities such as a gym, a swimming pool and a community hall among others. It won't hurt checking the condition and usability of these facilities. Check to see whether they are well maintained and adequately equipped. It will be a waste if you're getting charged a maintenance fee for nonfunctional equipment.

Maintenance Fees


In most high-rise residences or condominiums, every person is subject to a monthly maintenance fee of specified amount that may vary with time or circumstances. The fee is used to cater for repairs, upgrades, and maintenance. Maintenance fees for older properties tend to be higher because the aging state of the buildings requires more maintenance practices. 

Larger condominiums will have more facilities such as multiple lifts, swimming pool, gardens, terraces, and gyms. These facilities increase the need for the regular maintenance practices hence higher cost. 


Security


When looking to buy a high-rise condominium, you ought to consider the security and safety of the environment to make sure it's conducive and ideal for you and your family. Make sure it's well-guarded with enough security personnel plus modern day security installations. Check to see how many guards are on duty both during the day and also at night.  Ensure areas like the parking lot also have been assigned the best possible security.

Make sure there are no cases of robbery and break-ins in the neighborhood to guarantee your safety and well-being. 


Elevators


Normally, there will be at least two standard high-speed elevators in every high-rise building. One must carry out necessary inspections to make sure they are built and installed in a standard way following all rules and regulations related to installation, usage, and maintenance of elevators. One must know that the higher the floor is, the longer the time it will take to reach their destination. Sometimes, the elevator has to stop over in different floors before getting to your floor which might be an inconvenience to if you're always in a hurry.

Fire fighting equipment


The buildings should have modern day fire-fighting system and equipment as well as a fire alarm installations put in place. Emergency fire exits are a must have. A buyer should ask for the fire control certificate to ascertain that these measures are put in place.

Though the choice is bound to be majorly based on the personality and needs of the buyer, these are some of the key factors that will act as a guidance reference point when buying a condominium unit, regardless of whether it's for use as a private residence or investment.



Saturday, July 8, 2017

Makan Banyak Tapi Kurus Kering

Hai korang. Lama dah aku tak berceloteh kat blog ni. Tak sempat nak menaip. Hahaha. Aku nak tanya korang ni. Siapa suka makan? Angkat tangan plishhh. Aku adalah antara individu yang suka makan. Pantang orang ajak aku makan, memang aku cakap "YES". Hahaha. Kawan aku selalu perli aku. Aku dan makanan tak dapat dipisahkan. Kalau ajak pergi makan memang jarang la nak cakap "NO". Boleh nampak la kan hobi aku ni adalah makan. Hihihi. Cuma satu je laa. Berat aku susah naik. Aku makan 3 kali sehari pun berat duk camtu jugak. Tak naik. Tapi kalau kurang kebarangkalian berat nak turun tu tinggi. Hahaha. 

No automatic alt text available.

Ada jugak yang cakap kat aku, aku ni bela saka ke? Semua makanan aku bedal. Makan pulak dalam kuantiti yang banyak. Lepas tu cepat rasa lapar. Hahaha. Kalau makan nasi kat kedai, aku akan mintak nasi lebih laa. Mana cukup nasi sikit weiiii. Tapi dalam 3 hingga 4 selepas itu, akan rasa lapar balik. Muahahahaha. Orang-orang sekeliling aku pun dah paham sangat dengan perangai aku yang kuat makan. Hihihi. 

Makanan yang cepat buat aku rasa kenyang ialah bila aku makan western food. Perghhh. Memang cepat la kenyang nya. Maklum lah, perut aku ni perut melayu. Bukan perut omputeh. Nak tak nak kena makan nasi jugak. Pizza, spageti bagai tu memang akan buat aku cepat rasa kenyang dan akan mudah rasa lapar balik. Hahahaha. Sebab tu bila aku makan pizza, paling banyak aku boleh sumbat pun sekeping je. Makan pizza tu perut akan rasa kembang dan akan membuatkan perut jadi kenyang. Tak boleh dah nak sumbat makanan lain. 

Kalau korang nak tahu BMI aku tak normal sebab tak cukup berat. Hahaha. Teringin jugak nak naikkan berat sikit tapi kalau rasa gemuk nanti tak boleh makan banyak macam biasa dah. Mesti aku akan fikir nak diet je nanti. Jadi, bersyukur lah dengan berat yang ada sekarang. Betul tak? Bahagia dah dengan berat badan sekarang. Yang penting awet muda ok. Orang tetap anggap aku ni seorang pelajar. Hahahaha. 

Ok lah. Aku pun dah tak tahu nak bebel apa lagi. Kering idea dah. Hahaha. Babai. 



Gambar dari FB Zyraroxx Inc.

Tuesday, June 20, 2017

Safi Shayla Syampu Khas Untuk Wanita Bertudung

Rambut adalah mahkota setiap wanita. Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri. Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan. Bagi individu bertudung, penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat, dan bermaya. Jenama Safi Shayla sudah tidak asing bagi wanita masa kini lebih-lebih lagi wanita bertudung. Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. Dengan 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan, SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung.

Safi Shayla Syampu Khas Untuk Wanita Bertudung


Safi Shayla Syampu Khas Untuk Wanita Bertudung


“SAFI bukan sekadar sebuah jenama untuk pengguna. Ia punya jiwa dan hubungan akrab serta kepercayaan seperti keluarga dan teman bersama para pengguna. SAFI SHAYLA adalah kesinambungan kembara cantik jenama ini dalam inovasi produk menzahirkan manfaat terkitab khasiat Habbatus Sauda yang menjadi santapan Jujungan Mulia Rasullullah S.A.W meriwayatkan 1001 manfaatnya untuk umat manusia kecuali apabila Izrail datang memanggil. kami berbangga dan bersyukur kerana diberi ruang untuk memperkenalkan bukan sekadar syampu tetapi rangkaian lengkap produk penjagaaan rambut khusus untuk wanita bertudung”, Jelas Pengurus Kumpulan Produk SAFI, Mahsuri Sulaiman.

Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Awards 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi ke dua-dua anugerah tersebut. Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepala yang dihadapi oleh wanita bertudung. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya 



Pengguna juga boleh mendapatkan SAFI Shayla di dalam bentuk fleksi. Melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah.


“Dengan SAFI Shayla Pek Fleksi, pengguna boleh mengguna terus, atau digunakan sebagai pek isian semula, ataupun sebagai pek kembara. Kami mengekalkan kualiti syampu agar keberkesanannya boleh dinikmati pada harga yang lebih jimat.” Jelas Puan Mahsuri Sulaiman, Pengurus Pemasaran SAFI.

Ingin ketahui apakah pandangan pengguna terhadap syampu untuk wanita berhijab? Layari saluran YouTube SAFI di https://www.youtube.com/watch?v=PHoGu4vxMws dan untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman Facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI @safimalaysia dan laman web SAFI www.safi.com.my.







Saturday, June 17, 2017

Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia

Hai korang. Lama dah tak join giveaway. Jadi hari ni nak merajinkan diri untuk join giveaway dari blog Solehah Shamsuddin. Jom korang join Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia





Klik banner untuk join giveaway



Username SG Shop : zatiesuhaide
Id Blog : Izzati Suhaide
Facebook : Izzati Suhaide
Instagram : @zatiesuhaide


Jom korang sama-sama meriahkan giveaway ini. Mana tahu ada rezeki kan. Bai..






Saturday, June 10, 2017

Cantik Seperti Artis KPOP Dengan Syahirah Korean Secrets

Cantik tu subjektif. Semua orang nak kelihatan cantik. Siapa taknak persis artis Kpop gituu. Haaa, bila bercerita tentang artis Kpop ni aku nak kongsikan satu produk terbaru dari Syahirah. Aku yakin ramai yang sudah mengenali produk pengjagaan muka Syahirah ni. Memahami impian setiap gadis yang ingin memiliki kulit yang cantik mulus sekata bagaikan artis korea, Syahirah rangkaian penjagaan kecantikan Halal sejak tahun 2007 kini berbangga untuk membawakan inovasi baharu buat semua pencinta produk kecantikan Korea. Formulasi gabungan teknologi terkini dari Korea dengan ramuan bunga-bungaan terpilih dari Pulau Jeju, Korea iaitu Tri-Flower Essence yang dirumus khas dengan manfaat pencerahan serta penghidratan yang diperakui Halal oleh JAKIM, hebat membantu kulitmu untuk tampil cantik mulus sekata sekali gus meningkatkan keyakinan diri untuk menyerlah.


Cantik Seperti Artis KPOP Dengan Syahirah Korean Secrets


SYAHIRAH membawakan kepada pengguna 2 rangkaian penjagaan wajah di bawah SYAHIRAH KOREAN SECRETS. Nikmati lebih pilihan untuk kulit wajah cantik mulus sekata dan jelita cerah berseri sepanjang hari. Rangkaian Hydra Soft ataupun White Glow, kedua-duanya pasti membuatkanmu persis gadis Korea. 


SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Soft


SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Softrangkaian istimewa sesuai untuk gadis yang menginginkan kulit wajah cantik mulus sekatayang dirumus khas dengan agen penghidratan dari Tri-Flower Essence campuran bunga-bungaan putih iaitu bunga Ginseng, Chamomile dan Teh Hijau yang membantu membekalkan kelembapan agar kulit sihat, dan mulus sekata. Bukan itu sahaja, ia juga memilki manfaat pencerahan serta mengandungi antioksidan yang tinggi untuk mengurangkan cela dan rengsa pada kulit agar kulit kelihatan cantik mulus sekata secara semulajadi. 



SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Soft ini mengandungi 5 produk hebat iaitu Gel Pembersih Muka, Skrub Muka, Penyegar Tanpa Alkohol, Krim Pelembap Muka serta Krim Kecantikan yang menjadi rejim kecantikan lengkap untuk kulit cantik dan mulus sekata.Penggunaan rona biru aqua cerah sebagai simbolik kelembapan & penghidratan dicalit pallete putih bersih bunga pada rekaan pembungkusan SYAHIRAH KOREAN SECRETS Hydra Soft pasti menyerlahkan rasa segar sesuai dengan manfaatnya yang pasti menyerlahkan sisi “personaliti Korea” yang ada dalam dirimu.



Rejim lengkap Syahirah Korean Secrets Hydra Soft:
1) Skrub Muka:Diformulasi dengan manik pengelupasan lembut yang membantu menghilangkan kotoran dan sel-sel kulit mati untuk kulit lebih licin.
2) Gel Pembersih Muka: Membantu membersihkan kotoran di samping memelihara kelembapan kulit.
3) Penyegar Tanpa Alkohol:Membantu mengecilkan pori-pori serta memberi kesegaran kepada kulit selepas setiap pembersihan. Ia juga memudahkan penyerapan produk selanjutnya sekali gus menjadikan kulit lebih licin.
4) Krim Pelembap: Membantu membekalkan kelembapan untuk kulit wajah yang segar berseri.
5) Krim Kecantikan: Sesuai digunakan sebagai asas solekan untuk membantu menutup cela, jeragat serta meratakan tona kulit.

SYAHIRAH KOREAN SECRETS White Glow


Bagi si gadis yang inginkan pilihan lain untuk tampil dengan kejelitaan cerah berseri, SYAHIRAH menawarkan SYAHIRAH KOREAN SECRETS White Glow yang direka khas dengan agen pencerahan dari Tri-Flower Essence dengan campuran bunga-bungaan merah jambu iaitu bunga Sakura, Lotus dan Camelia yang membantu memberi pencerahan pada kulit wajah agar tampil cerah berseri. Juga diperkaya dengan manfaat penghidratan serta dapat mengurangkan rengsa dan ketidak selesaan pada kulit. 



Rangkaian SYAHIRAH KOREAN SECRETS White mengandungi 6 produk hebat iaitu Pembersih Muka, Pembersih Muka Anti-Jerawat, Penyegar Tanpa Alkohol, Krim Siang SPF20, Krim Malam serta Krim Kecantikan SPF15 yang menjadi rejim kecantikan untuk kulit cerah berseri. Penggunaan rona merah jambu yang sepadan dengan ramuan yang digunakan serta bersulamkan warna putih yang mencerminkan manfaat kecerahan pada rekaan pembungkusan SYAHIRAH KOREAN SECRETS White Glow. Kini, berlari dan menari bagai artis K-pop di bawah sinaran mentari bukan lagi masalah buatmu.



Rejim lengkap Syahirah Korean Secrets White Glow: 

1) Gel Pembersih Muka Anti-jerawat: Membantu membersihkan kotoran dan lebihan minyak pada kulit wajah yang menjadi punca munculnya jerawat dan bintik hitam. 
2) Gel Pembersih Muka:Membantu membersihkan sisa kotoran pada kulit wajah di samping meningkatkan kecerahan kulit. 
3) Penyegar Tanpa Alkohol:Membantu mengecilkan pori-pori serta memberi kesegaran kepada kulit selepas setiap pembersihan. Ia juga memudahkan penyerapan produk selanjutnya sekali gus menjadikan kulit lebih licin. 
4) Krim Siang SPF 20:Membantu mencerahkan kulit di samping melembapkan kulit wajah. Dengan SPF 20 ia membantu melindungi kulit wajah dari sinaran merbahaya UVA & UVB. 
5) Krim Malam: Membantu untuk mencerahkan kulit di samping melembapkan kulit wajah. Teksturnya yang lembut dan kurang berminyak memberi keselesaan dan kesegaran pada kulit semasa tidur. 
6) Krim Kecantikan SPF 15: Sesuai digunakan sebagai asas solekan untuk membantu menutup cela, jeragat serta meratakan tona kulit.Dengan SPF 15 ia membantu melindungi kulit wajah dari sinaran merbahaya UVA & UVB


Tetapkan pilihanmu dan dapatkan SYAHIRAH KOREAN SECRETS sekarang untuk tampil cantik mulus sekata persis gadis Korea.

Produk ini boleh didapati di seluruh Malaysia, termasuk pasarraya besar dan pasarraya hiper utama. Untuk maklumat lanjut mengenai SYAHIRAH sila layari halaman SYAHIRAH Facebook, https://www.facebook.com/pg/Syahirah-Malaysia dan Instagram SYAHIRAH @ syahirahmalaysia.



Sunday, May 28, 2017

Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz


Salam ramadhan buat semua pembaca Papaglamz yang aku sayangi. Sayang lebih sikit untuk sesiapa yang sudi baca entri segmen aku kali ni. Hehehe. Ok la, straight to the point. Bersempena bulan penuh barokah ini, aku tergerak hati untuk menganjurkan segmen simple untuk korang semua. Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz. Aku saje je anjurkan segmen sebegini rupa sekadar hendak membawa kita semua selain dari blogwalking tu terasa ada pengisian la sikit kan. Insyallah. Jangan lupa join. Ikuti syarat-syarat yang mudah dengan tertib tau...!!!!


Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz

Syarat-syarat

1. Baca 3 Zikir yang mudah ni sebanyak mana yang korang mahu. At least sekali pun Alhamdulillah. Jangan skip ye.




2. Mainkan video youtube di bawah ni. Selama mana yang mampu korang tengok la video ni tau.



SELAMAT BERSEGMEN

Tuesday, May 23, 2017

Chefmanship Akademi Di Bazar Ramadhan MPKB

Chefmanship Akademi (CA) yang dikelolakan oleh Unilever Food Solutions (UFS) kini memberi nafas baru untuk program inovatif dengan memperkenalkan modul baru iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan. CA merupakan satu-satunya pusat setempat untuk pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan, perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi cef bagus berasas penekanan di atas keusahawan bijaksana melalui memperkenalkan modul terbaru mulai sekarang.

Unilever Food Solutions bekerjasama dengan MPKB sejajar dengan Rancangan Kehidupan Lestari untuk mengurangkan pembaziran makanan anggaran 8,000 tan sehari di Malaysia
 Chefmanship Akademi Di Bazar Ramadhan MPKB
Sambutan hebat dari penjaja Bazar Ramadhan MPKB menghadiri program CA oleh UFS


Program ini adalah sebahagian dari Rancangan Kehidupan Lestari Unilever (Unilever Sustainable Plan) dengan matlamat meningkatkan tabiat kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia. Pengurus Jualan Nasional UFS Eric Chong berkata di upcara pelancaran: “UFS sungguh berbangga bersama Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) untuk taklimat khas ini dengan penglibatan lebih dari 400 pengendali makanan sempena Bazar Ramadhan tahunan.

Pendaftaran untuk program inovatif UFS


“Kami telah menerima maklumbalas positif untuk modul kini iaitu keselamatan makanan serta pengiraan kos dan sungguh wajar untuk memperkenalkan program terkini iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan. “Berdasarkan data dari Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), pembaziran makanan oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih bersih dan boleh dimakan.

“Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu menganggarkan pembaziran makan sedunia berjumlah 1.3 bilion tan, bernilai RM4.4 trilion setahun dan cukup untuk memberi makan kepada 3 bilion orang!”

UFS sudah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia sejak CA dilancarkan pada tahun 2013. Untuk Lembah Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.

Program CA juga dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).

Eric berkata: “Chefmanship Akademi dari Unilever Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini dianggarkan lebih 43,000 pengendali makanan sudah terlibat dalam CA.

“Kami amat bangga bekerjasama dengan rakan sepandangan dari pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan dan ini membantu kami untuk terus maju.

Pengurus Jualan Nasional UFS Eric Chong memberi penerangan lanjut tentang CA

“UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan organisasi swasta supaya pengendali makanan yang terlibat dalam CA dapat meningkatkan teknik dan memperolehi pandangan mendalam untuk pengurusan makanan, menjimat masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operas​i termasuk bahan makanan.”

Pengendali makanan akan diberi lebih kesedaran tentang trend industri dan memahami keperluan peraturan. CA menggabungkan maklumat terkini dengan penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman mengikut kerja dan membangunkan praktis bisnes yang sesuai. 

Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS menyasarkan supaya kesihatan orang ramai tidak terjejas bila bersantap di luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan dan tidak mengutamakan kemudahan atau keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan.

Ucapan oleh ​Yang Amat Berbahagia Dato’ Hj Zamri Ismail, Yang Dipertua Majlis Perbandaran
​ ​Kota Bharu (MPKB)

“Untuk mengeratkan komunikasi dengan pengendali makanan dan pihak perniagaan runcit, UFS telah mewujudkan satu rangkaian WeChat yang merangkumi lebih dari medium utusan alat mesej segera, di mana kita juga boleh berinteraksi dan memberi maklumat dan juga tip bagaimana untuk menjadi pengendali makanan yang lebih baik.

“Kandungan rangkaian in termasuk resipi baru, aplikasi dalam mainan yang kerap disegarkan dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com.my,” Eric berkata.


Pengurus Jualan Nasional UFS Eric Chong menandatangani jaket cef disaksikan (di belakang) oleh Yang Berhormat Datuk Haji Abdul Fattah Mahmood, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Negeri Kelantan Darul Naim serta Yang Amat Berbahagia Dato’ Hj Zamri Ismail, Yang Dipertua Majlis Perbandaran
​ ​Kota Bharu (MPKB)





Monday, May 22, 2017

UNIC Juara Gema Gegar Vaganza

Assalamualaikum. Fuhh. Baru habis tengok konsert akhir Gema Gegar Vaganza melalui Live Streaming You Tube Astro Gempak. Maklum lah, rumah sewa aku takde astro. Mampu tengok melalui live streaming je laa. Nasib baik ada wifi yang laju.. Hahahha. Aku yakin, mesti ramai yang tengok konsert akhir Gema Gegar Vaganza kan? Puas hati tak dengan keputusan yang di umumkan? Puas hati ke tidak, semua itu sudah tertulis rezeki masing-masing. Aku pasti ramai yang menyangka Hijjaz akan menjadi juara Gema Gegar Vaganza tetapi sebaliknya bekas anak murid Hijjaz iaitu UNIC yang menjadi juara Gema Gegar Vaganza. 

UNIC Juara Gema Gegar Vaganza


UNIC Juara Gema Gegar Vaganza


Mungkin ada yang sudah meneka UNIC bakal menjadi juara Gema Gegar Vaganza tapi lagi ramai meneka Hijjaz adalah juara Gema Gegar Vaganza termasuk lah aku sendiri yang meneka begitu. Hehehe.. Hijjaz antara kumpulan nasyid otai yang join program ni. Mestilah disangkakan Hijjaz adalah juara tapi rezeki berpihak pada kumpulan UNIC. Rezeki anak. Aku sayu sangat bila tengok UNIC diumumkan sebagai pemenang lebih-lebih lagi Bazli. Dia berjuang untuk anaknya yang sedang menderita sakit kanser. Allahu. Bila aku tengok instagram Bazli update pasal anak dia, hati aku jadi sebak. Sedih bila tengok anak kecil itu sedang berusaha melawan sakitnya. Apatah lagi ibu bapa yang melihatnya. Fuhh. Sebak pulak taip entri ni. Huhuhu..

Aku ni peminat UNIC dari sekolah rendah lagi tau. Semua lagu-lagu lama UNIC dari album pertama aku hafal hokey. Siap tulis lirik dalam buku tau. Hahahaha.. UNIC membawakan lagu Ainul Mardhial serta lagu Kalah Dalam Menang battle bersama kumpulan Saujana. Memang mantap sangat persembahan kedua kumpulan ni. Artis nasyid nyanyi lagu rap hokey lebih-lebih lagi kumpulan Hijjaz. Syok betul aku tengok tadi. Macam tak puas je tengok persembahan mereka.

Naib juara Gema Gegar Vaganza iaitu Hijjaz membawakan lagu Fatamorgana yang merupakan lagu mereka sendiri. Meremang beb bulu roma dengar mereka nyanyi lagu tu. Untuk segmen battle pula, kumpulan Hijjaz membawakan lagu Alhamdulillah bersama kumpulan Mirwana. Munif Hijjaz rap tau korang. Tak sangka pulak aku. Hehehe. Mirwana juga tak kurang hebatnya kerana mendapat ketiga. Mereka membawakan lagu Ya Rasulullah nyanyian asal kumpulan Raihan. Kumpulan Mirwana ni juga antara kumpulan kegemaran aku. 

Peserta lain tidak kurang hebatnya seperti Azmi Caliph Busker yang mendapat tempat keempat diikuti Hafiz Hamidun tempat kelima dan kumpulan Saujana ditempat keenam. Persembahan mereka sudah mendapat tempat dihati peminat nasyid macam aku ni. Hehehe. 

Aku harap la kan, program Gema Gegar Vaganza akan diteruskan untuk musim seterusnya. Serius, aku rindu nak tengok kumpulan nasyid buat persembahan macam dulu. Hiburan sebegini memang patut diteruskan. Hiburan yang bermesej. Hiburang yang mendidik jiwa kita. Bukan hanya tahu berhibur semata-mata. Tahniah sekali lagi diucapkan buat kumpulan UNIC kerana berjaya menjadi juara untuk Gema Gegar Vaganza. Tahniah juga buat semua peserta lain. Nasyid sudah menjadi juara di hati aku dari dulu lagi. Hehehe.. Ok lah. Aku pun tak nak membebel panjang dah. Nak tidur. Babai.


Wednesday, May 17, 2017

Kenapa Aku Jadi Blogger?

Hai korang. Aku tak pernah terfikir untuk jadi seorang blogger. Apa yang aku tahu, aku memamg suka menulis. Tahun ni merupakan tahun ketujuh aku jadi blogger. Lama dah kan? Ikutkan blog aku ni dah boleh masuk sekolah rendah. Hihihi. Jadi, memandangkan tahun ini adalah tahun ketujuk blog aku ni, aku nak kongsikan sesuatu dengan korang semua. Sebenarnya aku dah lama nak bercerita dengan korang. Cuma kemalasan menguasai diri. Hahaha. Korang mesti nak tahu, kenapa aku jadi Blogger? Macam mana boleh timbulnya rasa nak buat blog? Ramai juga yang tanya aku apa yang membuatkan aku untuk menjadi seorang blogger. Korang bersedia ke nak baca kisah kenapa aku jadi blogger?

Kenapa Aku Jadi Blogger?

Kenapa Aku Jadi Blogger?


Seperti aku beritahu pada permulaan tadi, aku tak pernah terfikir untuk jadi blogger. Tapi oleh kerana ada minat untuk menulis, aku buat satu blog dan wujud lah blog aku yang sekarang ni. Aku mendapat inspirasi untuk buat blog bila aku baca blog Yuyu Zulaikha dan Hanis Zalikha. Hahaha. Memang lucu sebenarnya. Lagipun aku dulu suka sangat tulis diari dan berangan. Tulis luahan hati lah katakan. Lagipun aku lebih selesa meluahkan sesuatu melalui penulisan bukannya melalui lisan. Dari situ aku pun terfikir untuk buat satu blog. Semuanya bermula pada tahun 2010. Nak kata lama dalam bidang blogging ni tak juga sebab masih banyak yang aku tak tahu tentang selok belok untuk jadi seorang penulis blog yang baik.

Perkara pertama yang aku buat sendiri tentang blog aku ni ialah tukar template blog. Dari dulu sampai sekarang template blog aku ni, 100% hasil kerja aku sendiri. Aku tak upah orang pun. Kenapa aku tak upah orang? Sebab aku takut nanti aku tak puas hati bila orang buatkan. Hahaha. Jadi, baik aku edit sendiri. Buruk ke tak, aku punya pasal laa. Cuma pada waktu dan ketika itu, aku memang zero tentang ilmu SEO. Aku tak tahu apa itu SEO. Jangan katakan nak buat SEO blog, UV PV blog aku langsung tak tahu. Hahaha. Kalau nak ikutkan UV PV tu basic bagi blogger. Nak tukar domain sendiri pun aku tak tahu. Aku pernah abaikan blog aku ni sebab masa tu sibuk dengan aktiviti sebagai pelajar tapi bila dah tamat belajar, aku kembali aktif dalam dunia blogging.



Jana Pendapatan Dengan Blog


Setelah beberapa tahun berkecimpung dalam dunia blogger ni, aku baru tahu yang buat blog ni boleh menjana pendapatan. Aku juga pernah membuat servis review berbayar. Berapa caj yang aku kenakan, biarlah menjadi rahsia. Kalau anak tahu, kena PM tepi. Hahaha. Haaa, jangan main-main dengan seorang blogger hokey. Kalau korang nak tahu, dari hasil blog inilah juga aku dapat membeli domain aku sendiri. Bila dah dapat guna nama sendiri ni, rasa cam bangga juga laa. Nak menulis blog pun lebih bersemangat.

Mungkin bagi korang jadi blogger ni mudah. Dapat banyak barang free.Tapi korang tak tahu nak cari idea untuk menulis dalam blog ni bukannya mudah. Pernah tau aku berjaga sampai lewat malam sebab nak buat entry kat blog ni. Bukan setakat ngadap laptop 24 jam lepas tu idea tu datang dengan spontan. Bukan senang tau. Pendek kata perlukan masa juga untuk mencari bahan yang sesuai nak tulis kat blog ni.



Melalui blog juga boleh buat bisnes. Sekarang ni ramai yang buat bisnes dengan menggunakan platform blog. Korang boleh baca SINI untuk info lanjut. Mungkin ramai yang tak tahu tentang kelebihan memiliki blog ni tapi kalau korang kaji betul-betul, blog boleh menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan. Aku sendiri pun masih lagi dalam proses pembelajaran tentang hal ni. Banyak lagi yang perlu aku pelajari dari mereka yang hebat. Jadi, jangan rasa segan kalau korang ada blog ok.


Cukup lah dulu setakat ni aku membebel. Kering idea dah nak taip apa. Hahaha.. Nanti kalau ada info menarik, aku share dengan korang. Babai..



Tuesday, May 16, 2017

Shopee Pilihan Menarik Untuk Membeli-Belah

Membeli-belah sudah menjadi kebiasaan bagi orang perempuan malahan boleh dikatakan sebagai satu hobi. Orang perempuan ni kalau tak dapat beli apa yang dia inginkan, boleh demam wooo. Dasyat kan? Hahaha. Sekarang ni terdapat pelbagai rangkaian online shopping yang terkenal. Korang pilih je nak beli barang apa. Macam-macam hado haaa. Janji duit dalam akaun korang tu kena banyak. Baru syok nak shopping. Shopee juga antara rangkaian online shopping yang terkenal di Malaysia. Macam-macam barang yang korang boleh beli kat Shopee ni. Macam mana nak membeli-belah kat Shopee ni? Aku akan tunjukkan caranya. 


Shopee Pilihan Menarik Untuk Membeli-Belah


Shopee Pilihan Menarik Untuk Membeli-Belah


Shopee merupakan pasaran sosial mudah alih nombor satu di Asia Tenggara dan Taiwan yang membolehkan orang ramai memilih, membeli dan menjual. Platform ini dibina khusus untuk Asia Tenggara dapat menjamin proses membeli-belah yang mudah, selamat tanpa kerumitan menerusi sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. 

Terdapat pelbagai kategori barangan yang boleh korang pilih jika henda membeli-belah di Shopee antaranya ialah pakaian lelaki dan wanita, barangan kecantikan, barang kelengkapan rumah, kasut, barangan bayi dan kanak-kanak, gadget dan banyak lagi yang boleh didapati di Shopee ni. 


Shopee Pilihan Menarik Untuk Membeli-Belah



Cara-cara Membeli-Belah di Shopee


1) Mula-mula sekali korang buka laman web www.shopee.com.my. Korang login seperti biasa.

2) Kemudian, pilih kategori barang yang korang nak beli. Kalau nak beli beg, boleh pilih kategori Women's Bag & Purse

3) Dah jumpa barang yang korang berkenan tu, boleh la korang klik Add To Chart dan seterusnya Checkout. Buat pembayaran dan tunggu barang korang sampai depan pintu ruma korang. Mudah kan?

Nak tahu apa yang aku ingin sangat beli kat Shopee ni? Sudah pastinya pilihan aku ialah beg tetapi bukan handbag tau. Kali ni pilihan aku ialah Women Backpack. Senang guna beg galas ni. Galas je kat belakang. Ia juga nampak simple. Nak bagi nampak macam budak sekolah la katakan. Hahaha. Beg yang aku pilih ni harga dia memang murah. Bila dah murah, lagi la berkoba-kobar aku nak belinya. Hehehe..





Shopee Cahaya Raya


Berita baik untuk korang yang kaki online shopping ni. Bermula 15 Mei hingga 30 Jun, Cahaya Raya bersama Shopee akan menampilkan 24 kempen termasuk jualan murah khas dari Kedai Rasmi dan 25,000 jenis produk dengan potongan harga sehingga 90% dari lebih 10 kategori produk yang pastinya semua orang dapat menikmati keseronokan membeli-belah selama 45 hari. Menariknya lagi, Shopee akan bekerjasama dengan Pos Malaysia untuk melancarkan program Bayar Waktu Terima (Cash-on-Delivery) untuk menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia membuat persiapan Hari Raya menerusi pembelian atas talian. 



Selain itu juga, Shopee juga akan mengadakan contest dengan hadiah bernilai sehingga RM50,000 termasuk wang tunai. Haaa, peluang menarik yang tidak boleh dilepaskan. Selain shopping kat Shopee, boleh juga join contest yang dianjurkan. Pertandingan 45 Days of Surprise Giveaways (45 Hari Hadiah Kejutan) tahun ini menawarkan hadiah harian bernilai sehingga RM25,000 termasuk televisyen, telefon pintar dan kamera dengan penyertaan semudah menghantar Nama Pengguna Shopee (Shopee ID) anda dan rakan anda setiap hari. Pertandingan ini berlangsung dari 15 Mei hingga 30 Jun 2017 dan ia merupakan pertandingan terpanjang pernah dianjurkan untuk pengguna Shopee. Banyak lagi pertandingan dianjurkan termasuk Make a Wish for Mom (Buat Permintaan untuk Ibu), Selamat Berbuka Snaps (Ambil Gambar Semasa Berbuka Puasa) dan teka-teki Berapa Duit Raya, menjadikan hadiah keseluruhan mencecah nilai RM50,000.


Jadi, jom membeli-belah sekarang sempena Hari Raya untuk seisi keluarga di cahayaraya.shopee.com.my. Korang boleh juga muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA di Google Play dan App Store. Layari www.shopee.com.my untuk maklumat lanjut.