Things You Should Do When Applying For A House Loan

4:13:00 PM 0
Buying your first own property to be called home is another milestone achieved in your life. Whether it is for investment purpose or own stay, most people are still confused with the steps of buying a new house in Malaysia, or a home. Buying your own property may seem easy but when it comes to going through the procedures of buying a home, you then realize that you have missed out on many steps and wished you know the steps earlier so you could avoid the unnecessary troubles.

Things You Should Do When Applying For A House Loan


Before you apply for a house loan, there are some loan terms you need to know. This article will guide you through the few things that you should do when applying for a house loan.

1. Best housing loan rates
First of all, you need to know that different banks offer different interest rates. Therefore, you will need to do your research and find out which bank offers the best rates for housing loans. The interest rates offered by the banks differ based on several factors, such as the loan tenure, loan amount, your credit history and etcetera.

With the best rates for housing loan, you will also need to understand the terms and conditions that come with it. There are some guides on home loans out there that you could check out on.

2.  Flexi loan service
In addition, many applicants have missed checking out the flexi loan service that is available. A flexi loan is a loan that allows you to place additional money that is withdrawable in the loan account. It is a flexible loan service that allows you to draw out money without any charges. As for semi flexi loan, there is a charge if you withdraw money from the account.

However, it is recommended to go with a full flexi loan if you have the extra money that you could use to make advance payment and reduce the outstanding balance. In addition, your cash balance in your account is excluded from outstanding balance for the interest calculation. This will then give you more flexibility and you will be saving on your interest payable as you will be paying for lesser interest when you opt for a full flexi loan.

Although there are benefits that come with a full flexi home loan, it is perfectly fine to opt for a non flexi loan if you are tight on your cash or you do not have any intention of putting your money into the loan to reduce interest payable. Furthermore, you might also be able to get better interest rate if you opt for a non flexi loan.

Make sure you make a housing loan comparison from different banks before you decide on which loan service to engage with. If not, engage with a banker to seek for professional advises.

3.   Lock in period
Many home buyers neglect the importance of lock in period for their housing loan package. It is an important aspect that people should learn before applying for a housing loan. Lock in period is a factor that you should pay attention to. Lock in period is the period where penalty fees will be imposed if you plan to clear the loan earlier. In any event of breach of contract, there will be penalty fees applied to the applicant along with the conversion and cancellation of loan agreement. Typically, the penalty fees are approximately 2% to 5% of your outstanding loan balance. Therefore, it is advised to go for loan package that offers the shortest lock in period and comes with a low exit penalty. Do note that bank loans that come with no lock in period often have a higher interest rate as compared to those bank loans with lock in period. However, some banks do not charge penalty fees if the applicants give advance notice.

4. Bank approval
Buying a property can be a tedious process, but waiting for your bank loan to get approved by the bank is even more of a daunting process. All banks have their own ways to deal with the procedures and their own policies. Different banks also have different requirements and process when it comes to bank loan application. Normally, it would take approximately 1 week to 2 weeks to process and get the bank loan approved. Therefore, prepare a checklist for documents that are needed by the bank and always get your supporting documents ready to prevent the delay of approval for your desired bank loan.

In conclusion, getting your home loan approved is not as daunting as it seems to be, as long as you start preparing and planning earlier. Be sure to read through the conditions on the bank agreement before you sign the loan agreement. The procedures of getting your home will be much easier after you secure a bank loan.


Pengalaman Jerawat Sampai Malu Keluar Rumah

10:10:00 PM 0
Wanita sangat mementingkan penjagaan kulit muka.  Siapa yang tak nak cantik kan?  Korang tanya la semua wanita di dunia ni,  semuanya ingin sentiasa kelihatan cantik dan berseri.  Wanita ni sangat fobia bila ada jerawat pada muka.  Bila nampak je jerawat mula mahu berkenalan,  kita akan rasakan seperti terkena renjatan elektrik sebab tak ingin menerima kehadiran jerawat pada muka.  Jadi,  tak hairan lah kalau wanita zaman sekarang sanggup melaburkan duit yang banyak semata-mata ingin menjaga kecantikan dengan membeli set penjagaan kulit muka. Tapi kalau setakat guna set penjagaan kulit muka sahaja tidak mencukupi jika korang tidak menjaga pemakanan yang di ambil seharian.  Seperti wanita lain,  aku pun tak lepas dari mempunyai masalah jerawat ni.  Memang teruk sangat jerawat pada muka aku ni haa. Korang nak tahu tak aku ada pengalaman memiliki muka yang berjerawat sampai malu nak keluar rumah. Meh sini aku nak cerita kat korang.


Pengalaman Jerawat Sampai Malu Keluar Rumah

Pengalaman Diri

Aku menghadapi masalah ni sejak di bangku sekolah lagi.  Macam-macam produk aku guna.  Mungkin pada waktu tu aku keliru nak guna produk yang bersesuaian dengan muka aku. Jadi,  aku terus guna tanpa sebarang rujukan dan nasihat. Biasa la kan jiwa remaja,  semua benda kita nak cuba tanpa mengetahui risiko yang bakal kita hadapi pada masa akan datang.  Aku pun terjebak lah juga dengan penyalahgunaan produk ni. Teruk juga muka aku pada masa tu.  Tambahan lagi aku ni jenis lasak banyak terdedah dengan udara serta jadual pemakanan yang tidak menentu. Kadang-kadang tu waktu tidur pun tidak konsisten.
Sebab muka aku yang teruk ni,  aku pernah juga melalui pengalaman kena pulau sebab muka aku penuh dengan jerawat sampai malu nak keluar rumah. Orang sekeliling lihat aku dengan pandangan yang pelik sebab muka aku penuh dengan jerawat.  Stress juga la waktu. Malu nak jumpa atau bertemu dengan orang.  Hilang keyakinan diri. Namun,  setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.  Korang mesti nak tahu,  macam mana aku cuba untuk menyelesaikan masalah jerawat pada muka aku ni. 

Pengalaman Di Estetika Medispa

Segalanya bermula apabila aku membuat rawatan di Estetika Medispa.  Aku dapat tahu tentang Estetika Medispa ni dari kawan baik aku. Dia cuba bantu dengan membawa aku ke Estetika Medispa.  Aku memberanikan diri untuk mencubanya.  Nak miliki kulit yang cantik haruslah berani mencuba.  Betul tak? Aku telah mendapat khidmat nasihat beauty consultant yang berpengalaman untuk bantu aku menyelesaikan masalah muka aku ni. Aku rasa lega dan yakin selepas mendengar penerangan darinya yang mengatakan muka aku boleh pulih dan kembali licin tanpa jerawat. 

Kalau korang nak tahu,  banyak keistimewaannya jika buat rawatan di Estetika Medispa ni.  Korang boleh buat pemeriksaan wajah secara percuma. Bila dah buat pemeriksaan wajah,  korang boleh tahu tentang masalah pada muka korang tu. Lagi bestnya, Estetika Medispa ada menawarkan promo akhir tahun yang berbaloi untuk setiap pelanggan yang mengunjungi untuk mendapatkan rawatan. Korang berpeluang untuk mendapatkan percuma rawatan. Menarik kan?  Korang jangan risau tentang keberkesanannya kerana sudah banyak sumber pelanggan estetika yang berjaya merawat masalah pada wajah mereka.


Aku juga tidak melepaskan peluanv untuk mencuba rawatan “Diamond Carbon Peel” yang mana kebaikan rawatan ini ialah untuk mengatasi jerawat aktif, parut jerawat dalam, pelbagai jenis jerawat dan sebagainya. Suasana bilik rawatan juga memang best. Masa korang tengah buat rawatan tu,  siap ada pasang muzik instrumental. Beautician yang bertugas pun semuanya mesra.  Jadi,  kita takkan rasa kekok sepanjang menjalani rawatan di sini.


Jika korang punya masalah sama dengan aku, jangan putus asa ok.  Korang boleh cuba dapatkan rawatan di Estetika Medispa. InsyaAllah,  masalah korang dapat diselesaikan.  Setiap masalah pasti ada penyelesaian. 


SweetRoyale Stevia Pengganti Gula dari Pharmaniaga

4:05:00 PM 1
Kehidupan yang sihat bermula dari pemakanan yang sihat. Untuk menjalani hidup yang sihat, kita seharusnya mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang. Orang sekarang ni makan ikut sedap mulut je tanpa memikirkan risiko yang akan dihadapi pada masa hadapan kelak. Tak cakap orang lain jugak, aku sendiri pun makan ikut sedap mulut je. Main bedal je semua makanan. Tak kisah la makanan tu terlebih kalori ke, garam, gula dan sebagainya. Rakyat Malaysia paling ramai menghidapi penyakit kencing manis. Korang nak tahu sebab apa? Sebab mereka tidak menjaga pemakanan yang di ambil. Sebagai inisiatif untuk mencegah kadar gula yang tinggi, Pharmaniaga telah memperkenalkan satu produk sebagai pengganti gula dalam makanan kita seharian. Produk yang aku maksudkan ialah SweetRoyale Stevia.


SweetRoyale Stevia Pengganti Gula


SweetRoyale Stevia diperkenalkan dengan slogan "Rasa Manis Unik Sejati" pasti membuatkan korang tertanya-tanya apa yang uniknya SweetRoyale ini bukan? Berikut adalah beberapa keistimewaan SweetRoyale Stevia ni.
  • SweetRoyale ialah pemanis berasaskan stevia yang menggabungkan bahan-bahan terpilih untuk memberikan anda rasa yang manis seperti gula tetapi rendah kalori. 
  • Setiap 2 gram SweetRoyale menawarkan rasa manis sejajar dengan 2 sudu teh gula.
  • Diformulasikan oleh pakar-pakar yang diiktiraf serta ujian makmal dengan penuh terpeinci.
  • Formula yang diperbaharuimenggunakan gred Stevia yang lebih tinggi bagi rasa yang unik dan kurang pahit.
  • Antara yang murah dan mampu milik dan mudah dibawa kemana-mana. 
  • Diperkenalkan dalam bentuk serbuk seperti gula, bukan cecair bagi mengatasi masalah kontaminasi.
  • Disahkan halal oleh JAKIM, nombor HALAL: MS1500:2009, 1071-02/2017

SweetRoyala ni boleh di bawa ke mana-mana sahaja. Ianya telah di pek dalam bentuk sachet untuk memudahkan korang. Boleh la bancuh bersama secawan teh atau kopi nanti.



Harga SweetRoyale Stevia 

Korang boleh dapat SweetRoyale ini dengan harga RM15.90 belum masuk postage. Kalau nak COD harga dia ialah RM17.00. Bagi korang yang berminat untuk mencuba Sweetroyale Stevia ni, boleh dapatkannya di Cawangan Farmasi RoyalePharma seluruh Malaysia. COD area Shah Alam/ Kuala Lumpur atau Pos ke Seluruh Malaysia. Boleh whatsApp 013-4731696 (Agen SweetRoyale Stevia).

Selain itu juga, korang boleh buat pembelian melalui website RoyalePharma (www.royalepharma.com/estore/sweeetener-stevia/323-sweetroyale-2g-x-40-s.html).



Aku ada sediakan video khas untuk korang. Selamat menonton.


Serum Plus Royale Nu Diamant Merawat Masalah Kulit Kering

6:43:00 PM 16
Wanita sangat stress bila ada jerawat atau jeragat kat muka. Mula lah merasakan diri tu dah tak cantik lagi dan hilang seri wajah. Di tambah lagi bila muka kelihatan kusam dan kulit sentiasa kering akan menambahkan lagi rasa tertekan dalam diri wanita. Kecantikan adalah hak milik setiap insan. Pasti korang masih ingat tagline tersebut kan. Orang kata kalau nak kekal cantik ni kena la jaga kulit muka dari usia yang muda lagi. Sebagai wanita yang sememangnya sibuk dengan kerja seharian, penjagaan kulit wajah harus dititikberatkan juga. Aku telah diperkenalkan dengan satu serum terbaru iaitu Serum Plus Royale Nu Diamant. Serum ini merupakan produk rawat jeragat dan sangat sesuai bagi mereka yang mengalami masalah kulit kering. Apa lagi yang menarik Serum Plus Royale Nu Diamant ni? Pasti banyak kelebihannya.


Serum Plus Royale Nu Diamant Merawat Masalah Kulit Kering

Serum ini diformulasikan dari apple stem cell dan rumpai laut yang mana kedua-dua bahan ini dapat meransang penghasilan sel kulit baru untuk merawat sel kulit mati. Campuran dua bahan ni menyebabkan dua kali ganda lagi berkesan. Serum ini sangat sesuai untuk wanita 30 ke atas. Ianya sesuai dan mesra untuk kulit wanita matang. Tapi korang yang belum masuk 30 pun boleh guna jugak tau. Tak salahkan kalau kita nak jaga kulit di usia yang muda ni. Betul tak?

Menariknya produk ini ia dibuat dalam bentuk serum. Serum ni mudah meresap sampai ke kulit dalam apabila kita sapu pada sekitar muka. Paling penting ianya produk terbaik rawat jeragat. Untuk pengetahuan korang, serum ni 3in1 dan korang tak perlu guna toner atau moisturizer. Korang hanya guna serum dan cleanser sahaja sudah ckup. Mudah dan jimat! Serum ini juga berfungsi sebagai moisturizing effect untuk melembapkan kulit, elakkan berkedut dan garis-garis halus.



Adakah produk ini mempunyai kelulusan dari KKM? Jawapannya ialah sudah pasti Serum Plus Royale Nu Diamant ni ada kkm dan halal dari JAKIM. Ianya tiada bahan merkuri dan hydroquinone. Selamat digunakan tanpa was-was. Serum ini didatangkan dengan bungkusan dalam bentuk pam. Korang tak perlu risau kerana ianya tidak akan tertumpah. Mudah nak bawa kemana-mana. Korang letak je dalam beg.

Kelebihan Menggunakan Serum Plus Royale Nu Diamant

- Merawat jeragat
- Merawat tona kulit tak sekata
- Merawat kulit kering
- Menghilangkan kedutan
- Merawat masalah kulit kering
- Mengecilkan liang pori yang terbuka
- Menghilangkan parut jerawat


Testimoni

Aku sendiri sudah pun menggunakan serum terbaik ni. Siapa kata orang muda tak boleh cegah jeragat? Dari sekarang la kita kena jaga kulit kita dari jeragat. Tak gitu kan? Best nya guna serum ni, ianya tidak melekit bila kita sapu pada muka. Malahan parut jerawat pada muka aku sudah semakin menghilang. Betapa stressnya aku bila tengok muka aku banyak parut jerawat tapi selepas guna serum ni, parut-parut pada wajah aku semakin menghilang.


Cara Penggunaan

1) Bersihkan muka korang dengan menggunakan air bersih dan keringkan. 
2) Sapukan serum pada permukaan muka anda
3) Untuk kesan yang lebih maksimum, gunakan 1-2 kali sehari.




Harga Serum Plus Royale Nu Diamant ini ialah RM138 untuk yang berada di Semenanjung Malaysia dan bagi Sabah Sarawak pula harganya ialah RM148. Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh lawati laman sosial berikut:

Website : www.royalenudiamant.com/serumplus
Facebook :
www.facebook.com/royalenudiamant.hq
Instagram :
www.instagram.com/royalenudiamant.hq

Ada apa dengan Traveloka di KL2017

9:16:00 PM 10
Sekarang demam sukan Sea KL2017. Semestinya rakyat Malaysia tidak akan melepaskan peluang untuk menonton acara besar-besaran ini secara live seterusnya memberikan sokongan untuk atlet Malaysia. Apa yang aku nak ceritakan pada korang adalah sempena Sea Games KL2017 ni, Traveloka merupakan salah satu sponsor dan official Online Travel partner untuk KL2017. Jadi, apa yang menariknya dengan Traveloka di KL2017 ni? Aku akan ceritakan pada korang tentang tawaran menarik dari Traveloka sempena Sea Games KL2017.

Ada apa dengan Traveloka di KL2017

Ada apa dengan Traveloka di KL2017?

Bersempena dengan Sea Games KL2017, Traveloka telah membuka satu booth di Bukit Jalil.  Apa yang menariknya buat korang yang berkungjung ke booth traveloka ni, korang boleh menyertai peraduan-peraduan yang dianjurkan di Booth Traveloka dan berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik yang berjumlah RM200 000. Lumayan sungguh hadiah yang ditawarkan. Jadi, korang yang berkunjung ke sana jangan lupa untuk singgah ke booth traveloka.

Buat korang yang mungkin tidak berkesempatan untuk ke Bukit Jalil menonton secara live, korang juga boleh menonton acara Sea Games KL2017 ini melalui live streaming di Traveloka Livestream page di travelokakl2017.com.my. Sambil layan livestream tu, korang boleh menyertai peraduan yang disediakan di Livestream page.

Traveloka juga mengadakan promosi besar-besaran sempena KL2017 ini. Pastinya diskaun menarik menanti korang. Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Untuk promosi hebat dari Traveloka ini, korang boleh check di  www.traveloka.com/en-my/promotion/hello-malaysia untuk melihat senarai tawaran yang disediakan.



Menarikkan tawaran yang ditawarkan oleh Traveloka sempena KL2017 ini? Jangan lupa untuk menikmati tawaran yang disediakan dan berkunjung ke booth Traveloka di Bukit Jalil sempena Sea Games KL2017. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.traveloka.com/en-my/

Shurah Ariana Membantu Menyelesaikan Masalah Rambut Wanita

9:11:00 AM 6
Memilih syampu yang sesuai dengan jenis rambut adalah penting untuk memastikan rambut dan kulit kepala anda kekal sihat. Menutup rambut sepanjang hari dalam keadaan cuaca panas dan lembap akan mengakibatkan rambut mudah berminyak dan mengakibatkan kelemumur. Selain itu, ia menyebabkan rasa tidak selesa, rambut mudah berbau dan ini boleh mengurangkan keyakinan diri. Justeru itu, aku akan memastikan syampu yang aku gunakan adalah syampu terbaik untuk menyelesaikan masalah pada rambut aku. Buat pengetahuan semua, Shurah telah memperkenalkan satu produk syampu iaitu Shurah Ariana untuk membantu dalam penjagaan rambut wanita terutamanya wanita berhijab. Ia diperkaya dengan bahan aktif semulajadi DANDRILYS yang mampu mengurangkan kelemumur dan ia lebih efisyen berbanding molekul anti-kelemumur terkenal, Zinc Pyrithione (ZPT). Shurah Ariana pastinya akan menjadi pilihan setiap wanita yang ingin kembalikan kesegaran pada rambutnya.



Shurah Ariana Membantu Menyelesaikan Masalah Rambut Wanita


Shurah Ariana berupaya mengurangkan kerengsaan, ketidakselesaan akibat kegatalan dan mengawal pengeluaran minyak pada kulit kepala. Selain itu, bahan aktif Farnesol dan aroma wangian yang disertakan dengan teknologi pengurangan bau akan membuatkan rambut kekal harum dan segar sepanjang hari. Rangkaian syampu Shurah Ariana baharu ini hadir dalam empat set berbeza untuk menangani pelbagai masalah rambut khususnya rambut wanita berhijab.

1. Botol Pink - Lembut Dan Bersinar atau Smooth & Silky Hair, dirumuskan dengan pati buah tin dan delima yang membantu melembutkan rambut dan membersihkan kulit kepala dari kesan minyak serta kekotoran. Kandungan bahan antioksidan yang tinggi memelihara kesihatan kulit kepala walaupun berhijab sepanjang hari.




2. Botol Hijau - Anti Kelemumur atau Anti Dandruff, diformulasi dengan bahan aktif Octopirox dan Menthol dapat mengurangkan masalah kelemumur melalui pengawalan minyak berlebihan, mengoptimumkan tahap sebum serta melindungi dari unsur-unsur luar. Kandungan menthol di dalam syampu ini juga membuatkan kulit kepala dan rambut anda kekal sihat, menawan dan segar sepanjang hari.

3. Botol Oren- Rambut Kering & Rosak atau Dry & Damaged Hair, diadun menggunakan ekstrak minyak Argan, minyak Jojoba, Vitamin A, B5 dan E yang berupaya membekalkan nutrisi mencukupi untuk mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut lebih lembut, subur dan bermaya. Vitamin A memberi kelembapan berkekalan kepada kulit rambut. Vitamin B5 menguatkan akar rambut supaya tidak mudah gugur, membantu mengawal kerosakan rambut akibat terdedah kepada panas dan mengurangkan masalah rambut bercabang. Vitamin E pula mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas dan membekalkan nutrisi yang mencukupi bagi mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut anda tampil lebih lembut, subur dan bermaya.



4. Botol Biru - Kawalan Rambut Gugur atau Hair Fall Control diperkaya dengan protein dan minyak zaitun untuk menguatkan, memperbaiki serta melindungi rambut agar sentiasa lembut dan sihat. Kandungan minyak zaitun membantu mengawal kesan anti radang pada kulit kepala. Bahan anti oksidan pula menyubur dan menguatkan akar rambut serta mengurangkan kelemumur.


Seleksi syampu Shurah Ariana boleh didapati di pasaraya dan farmasi utama seluruh negara pada harga RM12.30 untuk 330ml dan RM7.90 untuk 170ml.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Shurah dan rangkaian Shurah Pencerah, anda boleh layari:
Facebook Shurah Malaysia : https://www.facebook.com/ShurahMalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/shurahmalaysia/
dan follow hashtag #shurahmy #shurahariana #shurahmalaysia  #shurahpencerah

Untuk pembelian di dalam talian: http://www.jetaine.com/shop/


What You Should Take Note Of When Buying A High-Rise Condominium?

8:56:00 AM 8
High-rise residential units with the likes of Casa Tropicana have become very trendy in the recent past. This popularity has resulted from the high prices as well as the scarcity of land. These factors have left developers with no other choice but to invest in high-rise condominiums. Living in a high-rise is always fun and prestigious, but it also has a down side to it. Here are the chief factors to consider before buying a high-rise condominium. 


What You Should Take Note Of When Buying A High-Rise Condominium


Land Status


High-rise Condominiums can either be located on a commercial or residential land. Buying a unit on a high-rise property located in a commercial piece of land means you're subject high rated bills in terms rent, assessments fees, and utility bills. This is contrary to a residential set high-rise which is relatively cheaper. 

Location


When looking for a high-rise condominium to live in, its location is a very critical aspect. Deciding on the preferred location will solely depend on one's preferences and needs.

Choosing one located near education institutions like public schools may be ideal if you have schooling children living with you. You might also decide to settle for one that is established near shopping malls and or a market for convenience and ease of access, Or would you be well off in a more established residential neighborhood? Also, one located near your place of work is ideal to avoid the inconveniences of rush-hours.

Where to stay; up or down?


Another aspect of location to consider is where to reside within the high-rise building itself. Having young kids or elderly persons around may dictate that you choose a unit in lower floors to avoid time wastage and too much reliance on elevators. On the other hand, if your prefer waking up to a refreshing scenic view of the world around you, then higher placed floors are your thing.

Car Park


When buying a unit on a high-rise condominium, it's always wise to consider one that well suits your parking needs. This ranges from security all the way to the location of the car park. Factors to take note of are whether it's elevated or not, whether it's underground or outdoor. If the parking lot is located outside, it should have covering or shade.

Check to see how many slots are allocated per unit. In most cases, two slots are assigned to every unit, and you'd have to pay for ar rent any additional parking space if you own more than two cars. You also should be in the know whether there are any limitations with respect to the length and height of your vehicle. 

Refuse area


Most high-rise condominiums are designed to have a refuse/waste room or chamber at every floor for convenience and cleanness purposes. You should check to see the exact location and condition of the one on your floor is satisfactorily good. You surely cannot compare the cleanliness level of the waste chamber to that of your living room, but it should be clean enough to eliminate any health hazard. 

Air-conditioning and lighting


Apartments on the lower floors have relatively limited ventilations and light supply compared to those on higher floors. Also, they are known to have considerably higher mosquito intrusions. Some apartments may have free air conditioning facilities put into place to attract buyers.


Facilities


Amenities also play a vital role in decision making when looking for a high-rise condominium. Almost every condo comes with ample facilities such as a gym, a swimming pool and a community hall among others. It won't hurt checking the condition and usability of these facilities. Check to see whether they are well maintained and adequately equipped. It will be a waste if you're getting charged a maintenance fee for nonfunctional equipment.

Maintenance Fees


In most high-rise residences or condominiums, every person is subject to a monthly maintenance fee of specified amount that may vary with time or circumstances. The fee is used to cater for repairs, upgrades, and maintenance. Maintenance fees for older properties tend to be higher because the aging state of the buildings requires more maintenance practices. 

Larger condominiums will have more facilities such as multiple lifts, swimming pool, gardens, terraces, and gyms. These facilities increase the need for the regular maintenance practices hence higher cost. 


Security


When looking to buy a high-rise condominium, you ought to consider the security and safety of the environment to make sure it's conducive and ideal for you and your family. Make sure it's well-guarded with enough security personnel plus modern day security installations. Check to see how many guards are on duty both during the day and also at night.  Ensure areas like the parking lot also have been assigned the best possible security.

Make sure there are no cases of robbery and break-ins in the neighborhood to guarantee your safety and well-being. 


Elevators


Normally, there will be at least two standard high-speed elevators in every high-rise building. One must carry out necessary inspections to make sure they are built and installed in a standard way following all rules and regulations related to installation, usage, and maintenance of elevators. One must know that the higher the floor is, the longer the time it will take to reach their destination. Sometimes, the elevator has to stop over in different floors before getting to your floor which might be an inconvenience to if you're always in a hurry.

Fire fighting equipment


The buildings should have modern day fire-fighting system and equipment as well as a fire alarm installations put in place. Emergency fire exits are a must have. A buyer should ask for the fire control certificate to ascertain that these measures are put in place.

Though the choice is bound to be majorly based on the personality and needs of the buyer, these are some of the key factors that will act as a guidance reference point when buying a condominium unit, regardless of whether it's for use as a private residence or investment.



Makan Banyak Tapi Kurus Kering

Makan Banyak Tapi Kurus Kering

8:00:00 PM 13
Hai korang. Lama dah aku tak berceloteh kat blog ni. Tak sempat nak menaip. Hahaha. Aku nak tanya korang ni. Siapa suka makan? Angkat tangan plishhh. Aku adalah antara individu yang suka makan. Pantang orang ajak aku makan, memang aku cakap "YES". Hahaha. Kawan aku selalu perli aku. Aku dan makanan tak dapat dipisahkan. Kalau ajak pergi makan memang jarang la nak cakap "NO". Boleh nampak la kan hobi aku ni adalah makan. Hihihi. Cuma satu je laa. Berat aku susah naik. Aku makan 3 kali sehari pun berat duk camtu jugak. Tak naik. Tapi kalau kurang kebarangkalian berat nak turun tu tinggi. Hahaha. 

No automatic alt text available.

Ada jugak yang cakap kat aku, aku ni bela saka ke? Semua makanan aku bedal. Makan pulak dalam kuantiti yang banyak. Lepas tu cepat rasa lapar. Hahaha. Kalau makan nasi kat kedai, aku akan mintak nasi lebih laa. Mana cukup nasi sikit weiiii. Tapi dalam 3 hingga 4 selepas itu, akan rasa lapar balik. Muahahahaha. Orang-orang sekeliling aku pun dah paham sangat dengan perangai aku yang kuat makan. Hihihi. 

Makanan yang cepat buat aku rasa kenyang ialah bila aku makan western food. Perghhh. Memang cepat la kenyang nya. Maklum lah, perut aku ni perut melayu. Bukan perut omputeh. Nak tak nak kena makan nasi jugak. Pizza, spageti bagai tu memang akan buat aku cepat rasa kenyang dan akan mudah rasa lapar balik. Hahahaha. Sebab tu bila aku makan pizza, paling banyak aku boleh sumbat pun sekeping je. Makan pizza tu perut akan rasa kembang dan akan membuatkan perut jadi kenyang. Tak boleh dah nak sumbat makanan lain. 

Kalau korang nak tahu BMI aku tak normal sebab tak cukup berat. Hahaha. Teringin jugak nak naikkan berat sikit tapi kalau rasa gemuk nanti tak boleh makan banyak macam biasa dah. Mesti aku akan fikir nak diet je nanti. Jadi, bersyukur lah dengan berat yang ada sekarang. Betul tak? Bahagia dah dengan berat badan sekarang. Yang penting awet muda ok. Orang tetap anggap aku ni seorang pelajar. Hahahaha. 

Ok lah. Aku pun dah tak tahu nak bebel apa lagi. Kering idea dah. Hahaha. Babai. 



Gambar dari FB Zyraroxx Inc.

Safi Shayla Syampu Khas Untuk Wanita Bertudung

9:10:00 PM 3
Rambut adalah mahkota setiap wanita. Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri. Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan. Bagi individu bertudung, penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat, dan bermaya. Jenama Safi Shayla sudah tidak asing bagi wanita masa kini lebih-lebih lagi wanita bertudung. Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. Dengan 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan, SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung.

Safi Shayla Syampu Khas Untuk Wanita Bertudung


Safi Shayla Syampu Khas Untuk Wanita Bertudung


“SAFI bukan sekadar sebuah jenama untuk pengguna. Ia punya jiwa dan hubungan akrab serta kepercayaan seperti keluarga dan teman bersama para pengguna. SAFI SHAYLA adalah kesinambungan kembara cantik jenama ini dalam inovasi produk menzahirkan manfaat terkitab khasiat Habbatus Sauda yang menjadi santapan Jujungan Mulia Rasullullah S.A.W meriwayatkan 1001 manfaatnya untuk umat manusia kecuali apabila Izrail datang memanggil. kami berbangga dan bersyukur kerana diberi ruang untuk memperkenalkan bukan sekadar syampu tetapi rangkaian lengkap produk penjagaaan rambut khusus untuk wanita bertudung”, Jelas Pengurus Kumpulan Produk SAFI, Mahsuri Sulaiman.

Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Awards 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi ke dua-dua anugerah tersebut. Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepala yang dihadapi oleh wanita bertudung. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya 



Pengguna juga boleh mendapatkan SAFI Shayla di dalam bentuk fleksi. Melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah.


“Dengan SAFI Shayla Pek Fleksi, pengguna boleh mengguna terus, atau digunakan sebagai pek isian semula, ataupun sebagai pek kembara. Kami mengekalkan kualiti syampu agar keberkesanannya boleh dinikmati pada harga yang lebih jimat.” Jelas Puan Mahsuri Sulaiman, Pengurus Pemasaran SAFI.

Ingin ketahui apakah pandangan pengguna terhadap syampu untuk wanita berhijab? Layari saluran YouTube SAFI di https://www.youtube.com/watch?v=PHoGu4vxMws dan untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman Facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI @safimalaysia dan laman web SAFI www.safi.com.my.







Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia

11:23:00 AM 6
Hai korang. Lama dah tak join giveaway. Jadi hari ni nak merajinkan diri untuk join giveaway dari blog Solehah Shamsuddin. Jom korang join Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia





Klik banner untuk join giveaway



Username SG Shop : zatiesuhaide
Id Blog : Izzati Suhaide
Facebook : Izzati Suhaide
Instagram : @zatiesuhaide


Jom korang sama-sama meriahkan giveaway ini. Mana tahu ada rezeki kan. Bai..