Ragam bercinta

1:12:00 PM 0
Assalamualaikum..
entry kali neh aku nk kongsi tentang ragam bercinta..
benda ni pun aku copy & paste je..
tapi utk perkongsian kite sumer..
ok la..jom kite baca..


###########################

RAGAM BERCINTA

kalau bercinta, jangan berkepit macam belangkas, hantar surat berbelas-belas, SMS berbalas-balas, masa dating sebelah tandas, berpeluk-peluk dalam bas, asyik menjeling dalam kelas, minum air perghh kongsi segelas... bila ada konflik , haa mula la nak frust, nak tunai solat pun malas, tak dapat tumpu study dalam kelas, waktu result nak keluar tahu pulak cemas, takut exam tak pass, tup tup awek sendiri kena kebas, kesian.. melepas !

so, jadilah couple yang ada class, berdating ikut lunas, bergaul ada batas, jaga maruah dengan tegas, syariah dijaga dengan jelas, tutur kata sentiasa beralas, kalaulah cinta yang dihulur ikhlas, janganlah bimbang, cintamu pasti berbalas.

kepada yang masih SINGLE,
cinta ibarat kupu-kupu, makin dikejar, makin dihindar. tapi,bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu disaat kau tak terduga. cinta mampu membahagiakanmu, tetapi sering pula ia menyakiti. cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan cinta kepada seseorang yang layak menerimanya.

kepada PLAYBOY/PLAYGIRL,
jangan katakan 'AKU CINTA PADAMU' bila kau tidak benar-benar peduli. jangan bicarakan soal cinta bila itu tidak benar-benar ada. jangan sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat untuk mempermainkannya. jangan menatap ke dalam mata seseorang bila kau lakukan untuk pembohongan. hal paling kejam yang dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tak berniat langsung untuk MENERIMANYA saat ia terjatuh.

kepada yang PATAH HATI,
bertahan selama kau menginginkannya akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu, tetapi apa yang boleh diambil dan dihayati sebagai pengajaran dan hikmahnya.

kepada yang BELUM PERNAH JATUH CINTA,
bagaimana kalau jatuh cinta? mahu jatuh, JATUHLAH ! tetapi jangan sampai terjerumus. biar selamba janji stabil. cubalah untuk memahami. bersedialah untuk terluka dan menderita, tetapi jangan disimpan semua rasa jika itu yang benar-benar dialami.

kepada yang TAKUT MENGAKUI,
cinta menyakitkan apabila anda memutuskan hubungan dengan seseorang. tetapi lebih sakit lagi, bila seseorang memutuskan hubungan denganmu. namun, cinta paling menyakitkan apabila orang yang kau cintai langsung tidak megetahui perasaa mu terhadapnya.

kepada yang masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI,
hal yang menyedihkan dalam hidup ialah apabila kau bertemu seseorang, lalu jatuh cinta.akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodoh dan kau telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk orang yang tidak layak. kalau sekarang dia tidak layak, 10 tahun dari sekarang pun dia tidak akan layak. biarkan dia pergi, dan lupakan....


MUET speaking

5:20:00 PM 0
Assalamualaikum...
hai korg..
today i want to speak in english..(btol x ayt aku neh??)hehehe
ok la...x pyh la speak in english....
hari ni aku dh melepasi speaking muet.
aku punyer grup kna kol 7.30am..
awl pg lg tu...

fuhhh!!! mmg cuak jgk aku td...
takut jgk la..
ye la..aku ni pun bknnye pandai sgt nk speaking ni..
x berapa terer sgt la...
biase2 je..
tu pun aku gagap jgk...

aku nk cter tntang tajuk yg kiteorg dpt..
A way to express our feeling..
wahhhh!!! tajuk dia tu mmg best la..
pd mulanya aku x phm soalan..
so, aku pun bertanya la kat examiner tu..
aku ni candidate D..
dpt la point 'A telephone call is a way to express our feeling'..
hurmmm...mmg kena la ngn aku..
cari kwn yg jauh utk meluahkan perasaan...

candidate A plak Fatin.
.
point dia snang ckit..
'Face to face is a way to express our feeling..
candidate B plak Asmat..
'write the SMS'..
candidate C plak Yana..
'Social networking'..




point social networking tu pun menarik jgk..
cm aku dok sekarang ni...hehehe
tp aku xtau nk bg hujah cmner...

masa task A aku blank ckit...
xtau nk ckp pe...
aku cma gtau point aku je..
ayt jgn ckp la..
tunggang terbalik..
aku sndiri pun xtau ape yg aku ckp td..

task B plak ok la ckit...
aku dpt idea nk bg hujah..
cma fail time ckp je la..
tp aku ckp je la...
ayt nye aku bantai je..hahaah..

k la...
aku chow dulu..
lps ni reading,writing and listening plak menanti..
k..tata...

perlukah menanti??

7:42:00 PM 0
Assalamualaikum..
hai korg sumer..
entry kali neh luahan lagi ok..
jangan marah ek..hehhee

hurmmm..penantian..
adakah aku masih menanti??
arghhhh!!! mmg aku rindukan dia..
aku selalu dibayangi saat2 manis aku dgn dia dulu...
mmg aku rindukan saat2 tu..
aku rindu sgt..
nk nanges pun ade jgk..
sampai bila aku nk cmni??
sdgkan dia dh buang aku jauh2...
aku tahu dia xnk aku lg..

hurmmm...
kenapa susah sgt aku nak lupakan dia??
kenapa setiap kenangan tu perlu muncul pd saat ni??
mmg aku masih sayangkan dia lagi..
tp aku nk lupakan dia.
aku nk lupakan segalanya tentang dia..
namun, makin cuba utk aku lupakan..
makin kenangan tu datang menghampiri aku...
arghhhhh!!! apa lagi yang harus aku lakukan???

ok la...
aku chow dulu..
tata..


henset ku rosak!!!

2:48:00 PM 0
Assalamualaikum..
arghhhhh!!!! tensionnye aku..
henset aku rosak..
uwaaaaa!!! nape la dia nk rosak time neh???
time aku tengah sesak neh..
mane la aku nk cari duit nk baiki henset tu..

hurmm..baru setahun lebih je aku guna henset tu..
aku syg henset tu..
henset pertama aku beli sendiri..
dgn duit ptptn aku..heeee...
x sanggup rasenye nk baiki henset tu..
bila baiki dh x sama cm yg asal..
waaaa!!! sedihnye...

nk tgk henset aku??
meh nk tunjuk..



ni la henset aku..
sony ericson C903..
syg la henset ni...
hurmmm...sbr je la...

k la..
aku chow dulu..
bye33..

tentang perasaan ku..

7:33:00 AM 0
Assalamualaikum..
selamat pg wt sumer...
pagi yg sejuk dan indah..(jiwang la plak pg2 neh)
awal betol aku bangun pg neh..
yer la..bangun solat subuh.
lepas tu x sambung tidow balik..
bagusnye aku hari ni..hahaha

tentang perasaan ku??
ape ek??
hurmm..ok la..x pyh la aku nk berselindung lg..
tentang perasaan ni ssh utk aku huraikan lg..
apa yg aku rasakan sekarang ni pun aku x pasti..
ade lg kah rasa kasih aku utk dia??
walau pd hakikatnya hati aku ni dh terlalu luka.
aku x dpt nk tipu diri aku..
mmg aku cemburu bila tgk dia dgn org lain..
lebih2 lg org tu pnah jd insan istimewa kat hati dia..
sedangkan aku plak.
dia campakkan aku ke tepi...
aku rasakan sekarang ni spt terpinggir..
seolah-olah dia dh buang aku jauh2..

sedih tu mmg sedih..
hati aku ni dh terlalu byk memendam rasa..
rasa marah..sakit hati..x puas hati..
semuanya aku pendam..
sampai bila aku boleh pendam pun aku xtau..



aku nk lupakan dia.
lupakan segalanya tentang dia..
sehinggakan aku dh buang no tepon dia.
gambar dia..lagu yg dia bg kat aku..
aku buang..
aku mmg xnk ingat dia lagi..
tp aku x mampu nk buang dia dr ingatan aku..
kenangan silam sentiasa terbayang di ruang fikiran aku ni..

Ya Allah..aku mohon kekuatan dariMu..
kuatkanlah aku utk hadapi semua ni..

ok la..
aku chow dulu..
tata...

♥¸.•✿´¯ BAHAYA COUPLE?? ♥¸.•✿´¯

12:35:00 PM 0

♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥¸

Sekadar Renungan...

Seorang gadis membuat rumah terbuka lalu dia mengajak teman2 rapatnya..

Kali ini dia mahu buat sedikit kelainan..

Dia mahu buat doa selamat dan solat hajat..

Tidak ketinggalan dia mengajak Teman Lelakinya

Si gadis mula terkenangkan "masa depannya"

Lalu dia menyuruh Teman Lelakinya mengImamkan solat hajat...



Merdu sekali suara Teman Lelakinya mengalunkan bacaan ayat2 suci Al-Quran...

Selesai memberi salam, Teman Lelaki serikan lagi dengan zikrullah..

Tambah cair lah hati si gadiss....~

Selesai Solat seperti biasa pasti bersalam-salaman antara satu sama lain..

lelaki dgn lelaki

perempuan dengan perempuan

Tiba2.....

Teman Lelaki menghulurkan tangan kepada si gadis dan bersedia untuk mencium dahi....

Heyyyy!!!~, si gadis melenting dan mengelak...

"Apa u ni...kan lepas solat ni...mana boleh salam dengan laki bukan mahram..."

Teman Lelaki itu terkejut dan tergelak...lalu berkata,

"Habis tu selama ni kita dating pegang2 tangan..kadang2 dating kat taman i siap cium dahi u lagi sebagai tanda cinta kita...tak salah ke tu???




Si Gadis membalas,

"U pon agak2 lah, kan kita lepas solat ni...waktu dating lain waktu solat lain...respect lah sikit...kan tengah ada wuduk ni.."

Tiba2 terbuka hati lelaki tersebut...

lalu berkata...

"U sedar tak, kita sedar kewujudan Allah hanya waktu Solat sahaja...sedangkan Allah itu Sentiasa Bersama kita, Sentiasa memerhati gerak geri kita sekalipun kita tengah dating..."

Astaghfirullahh~

"Kita ada wuduk setiap masa...

Bukankah kita dilarang sama sekali bersentuhan selagi tiada ikatan pernikahan yang sah....."

sambung Teman Lelaki tersebut...

"U, I nak nikah ngan U...even Kita tengah belajar lagi...I sanggup cari duit...I tak sanggup tanggung dosa..berapa banyak kita tanggung dosa...kita dah Couple hampir 3 tahun...kalau U tak nak kahwin dengan I, I sanggup putuskan hubungan kita..sbb I tak sanggup tanggung dosa lagi..."

Si Gadis Terkedu!~

"Gulp"..

Teman Lelaki mengalirkan air mata....

Taubat Nasuha menjadi jalan permulaan kepada kehidupan yang baru..

p/s : lelaki yang soleh & perempuan yang solehah adalah mereka yang berjihad menjaga pandangan,hati dan setiap langkahnya 'mereka' itu hnya mahukan 'penglihatan' dari ALLAH...salam muhasabah..

♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥♫•¸.•´¯`•.♥¸•´¯`•.♥•´¯`•.♥•♪♫♥¸



cuti sem datang lagi!!!

cuti sem datang lagi!!!

2:13:00 PM 0
Assalamualaikum..
hai korg sumer...
cuti sem dtg lagi...
hoorey...hepy la jgk dpt cuti...heheehe..
maren aku dan kawan2 yg dh habis exam..
last dgn QMT350...
payah gler kot soalan dia...
aku main jwb je..
takut jgk la rasanye..
xtau la nasib cmner dgn paper tu..

berakhirnya paper maren..
bermakna aku dh habis semester 5.
tinggal 1 sem lagi utk aku habis diploma..
wahh..x sabarnye aku nk habis diploma..
InsyaAllah...kalau ade rezeki aku nk sambung degree plak..
masih lagi dalam jurusan yg sama..
Ijazah Sarjana Muda Sains Statistik..
x sabar rasanya nk jalani kehidupan sbg pelajar ijazah..

yg pastinye kehidupan sbg pelajar diploma xkn aku lupakan...
byk kenangan pahit manis yg dh aku lalui sepanjang 5 sem..
sem dpn xtau lagi cmner..
aku harap tiada lagi ujian yg terlalu menguji hati dan perasaan..
sukar utk aku laluinya pabila soal itu..

ok la..
aku chow dulu...
tata...