Wednesday, July 25, 2012

kenapa jalan macam tu?

Assalamualaikum..entry ni bukan nak cari publisity ke ape..hehe..tapi just ingin berkongsi cerita bagi yang tak mengenali diri zatie ni..huhu...hurmmm....sedih la plak rasa nya nak menaip ni...sedih sebab nak bercerita sesuatu yang dah lama dipendamkan....

Korang perasan tak kat sidebar tu..ada kotak Impian saya...perasan tak? kat situ zatie ada kata nak kaki cepat sembuh..memang itu lah impian zatie yang paling utama..zatie nak pulih cam orang lain..korang mungkin tengok zatie biasa jerr..semuanya cukup lengkap..memang zatie cukup lengkap semuanya..cukup sempurna di mata orang yang melihatnya..tiada yang kurang..ada mata ada kaki tangan..boleh bercakap..boleh jalan..macam2 lagi laa..cuma yang kurangnya cara zatie jalan..zatie jalan tak macam orang lain..orang lain cara jalan dia  betul tapi zatie tak..zatie jalan bukan macam tu..sebab tu bila orang lain tengok zatie duduk or berdiri sahaja nampak macam biasa...tapi bila zatie jalan ada kelainan nye kat situ..walaupun kadang2 cuba nak cover tapi apa la sangat kan..tetap jugak nampak kelainan tu..kalau masa kecik2 dulu orang selalu tanya.." bakpo jalan gitu?"...(dialek kelantan sikit) heheeh.. itu la soalan yang sering orang tanya kat zatie..zatie tak bagi jawapan pun..zatie hanya senyum je..zatie rasa tak perlu lah nak jawab panjang2..cukup lah dengan hanya senyum..ada jugak yang mengejek dengan meniru cara zatie jalan..tapi zatie diam jerr sebab zatie tak suka nak balas balik..zatie pendam jerr..zatie tak cter pun kat mak ayah zatie yang zatie kena ejek kat orang..huhuhu...tacing la plak rasa nya..







Zatie macam ni dari kecik lagi..tapi zatie seorang gadis yang lincah dan kerana terlalu lincah la selalu dapat sakit..yerrr laa..kita ni tak macam orang lain..tapi buas...hehehe...hal yang paling buat zatie hepy sangat bila zatie jumpa doktor dan doktor kata zatie masih boleh jalan seperti insan2 lain..doktor cakap zatie kena buat operation..dan zatie dengan rela hati nya setuju untuk buat operation tu..zatie kuatkan jugak semangat untuk hadapinya walaupun takut mengusai diri..zatie buat operation masa tunggu result SPM..doktor dah tetapkan tarikh yang sesuai supaya tak ganggu zatie nak exam SPM..zatie ingat lagi tarikh zatie buat operation tu..tarikhnya ialah 15/1/2009..masa tu zatie tengah tunggu result SPM..selesai saja pembedahan zatie dok rumah jerr..3 bulan zatie tak boleh jalan sebab kaki kena simen...punyerr laa borink gler dok umah..sampai ambik result SPM zatie pun adik yang tolong ambikkan..yerr laa...masa tu masih lagi dalam pantang..tak boleh nak berdiri lagi..boleh duduk jerr...seksanya masa tu...

Lama-kelamaan zatie cuba berlatih untuk jalan dengan menggunakan tongkat..pada mulanya takut jugak nak start jalan..lama kot tak jalan..bila tapak kaki memijak lantai memang lain sangat..rasa sengal tu ada laa..sebab dah lama tak jalan...lama jugak zatie guna tongkat..sampai la zatie dapat tawaran masuk UiTM..etceli masa tu mak zatie tak bagi zatie masuk u..nak suruh dok rumah dulu..biar pulih sepenuhnya..tapi zatie tetap nak jugak..walaupun pada mulanya zatie pun risau jugak macam mana nak dok kat u nanti..risau jugak la dengan keadaan kita macam tu..kaki tak kuat lagi..kena bergantung dengan tongkat lagi..namun zatie kuatkan semangat untuk masuk u...sebab tu adalah cita2 zatie untuk menjejakkan kaki ke menara gading..zatie tak lepaskan peluang yang ada..tapi nasib baik la dapat dekat..UiTM Machang..dekat la jugak..zatie dok Tanah Merah..takde la jauh sangat..tak sampai pun sejam dari Tanah Merah nak g Machang tu...

Mungkin nasib zatie baik sikit dari setengah orang yang takde tangan..takde kaki..takde dua2nya sekali..ada jugak yang tak boleh jalan..kena bergantung hidup dengan kerusi roda jerr..namun zatie bersyukur dengan apa yang dah tersurat dengan hidup zatie..Allah tu Maha Mengetahui...zatie jugak bersyukur sangat sebab dapat kawan2 yang sudi terima setiap kekurangan yang ada pada zatie ni..terima kasih korang sebab sudi jadi kawan zatie..bermulanya dari sekolah rendah sehinggalah kawan2 kat universiti..terharu sangat dengan korang..sayang korang sumer..korang la kawan zatie dunia akhirat..


zatie 2012..he3..







9 comments:

  1. Jangalah sedih2 . Semoga cepat sembuh . Saya pon jalan tak betul sangat . tapi , oklah . Buat operation 2009 jugak :) Bila baca entry ni teringat kat seseorang :)) Semoga tabah menempuh dugaan :)

    ReplyDelete
  2. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...semoga sentiasa tabah menghadapi dugaan hidup..ingatlah,ramai lg insan yang kurang bernasib baik dari zatie

    ReplyDelete
  3. semoga zati sentiasa tabah ye..:D

    ReplyDelete
  4. Tabahnya :'). Terharu saya. Teruskan maju ye :)

    ReplyDelete
  5. Semoga zati cepat sembut dan tabah ye..

    Salam perkenalan www.kisahsigemok.com

    ReplyDelete
  6. @Noraim ryuan tbek 2 minggu lg aim...huhuhu

    ReplyDelete
  7. Allah syg kamu zatie, sbb tu DIA uji kamu. Sabar ye dik. Bila kita rasa down, tengok org yg lebih berat ujiannya. Mesti kita akan lebih bersyukur. InsyaAllah =')

    ReplyDelete
  8. mata saya pun kecik sebelah. even ade org gelakk saya buat dekk je. sedih tu sedih tapi kita kena positif kalau asyik negatif je kite yg mundur kite yg rugi . cahyok2!

    ReplyDelete

Hai.. Terima kasih sudi baca entry saya. Sudi-sudikanlah juga untuk komen yerr. Komen yang baik-baik dan murni-murni je tau.. Semoga Allah merahmati anda. Amiiin.. Terima Kasih.. :)