Monday, December 22, 2014

Kenangan Praktikal

Assalamualaikum. Hampir 2 minggu zatie habis praktikal tapi hari ni baru nak post kat blog. Ngeeee. Teringin nak post kat blog tapi keadaan internet yang tak berapa nak ada membuatkan zatie malas nak taip entry. Huuuu.

Alhamdulillah, zatie berjaya menghabiskan praktikal selama hampir 3 bulan kat Pejabat Pendidikan Daerah Tanah Merah. Macam-macam pengalaman yang zatie dapat sepanjang zatie praktikal kat sana walaupun skop kerjanya memang takde kaitan langsung dengan bidang pengajian zatie. Tapi ok lahh kalau setakat nak cari pengalaman dan merasai suasana alam pekerjaan tu. Mula-mula masuk praktikal tu memang rasa janggal jugak la kan sebab tak biasa lagi dengan keadaan sekeliling sampai rasa macam lambat je nak habis keje tapi zatie cuba membiasakan diri dengan keadaan itu walaupun kebanyakan staff kat PPD tu umur diorang beza jauh ngan zatie. Ibarat ayah ngan anak. Mak ngan anak. Heee.. Abang kakak tu ade jugak tapi sikit je laa. Heeee. Walau macam mana pun zatie bersyukur sangat sebab pegawai dan staff-staff kat PPD tu semuanya baik. Zatie pun takde lah rasa macam orang asing sepanjang praktikal kat sana.

Kat PPD zatie diletakkan dibawah pengawasan Cikgu Rusli iaitu ketua unit penilaian dan peperiksaan. Maknanya zatie telah ditempatkan kat unit peperiksaan laa semasa menjalani praktikal kat PPD tu. Sejujurnya berada kat unit peperiksaan memang best jika nak dibandingkan dengan unit-unit yang lain kat PPD tu sebabnya unit peperiksaan boleh dikatakan sedikit rilek. Heee. Dan lagi satu unit peperiksaan jugak sangat lah sikit pegawai dia. Hanya ada 2 orang je iaitu cikgu Rusli dan cikgu Zaid dan seorang pembantu tadbir iaitu Kak Tie. Kak Tie ni memang sporting habis laa. Beruntung zatie dapat duduk kat unit tu. Lepas tu dah la budak praktikal pertama yang berada kat unit peperiksaan tu.

Tetapi walaupun zatie berada kat unit peperiksaan  tapi zatie jugak sering berkunjung kat unit-unit lain. Al-maklumlah bila dah takde keje dah boring mulalah nak merayau-rayau. Kalau takde keje sangat zatie jaga kaunter. Mula-mula jaga kaunter tu macam best jugak la kan. Tapi bila dah lama-lama tu rasa cam boring pun ade jugak. Boring bukan sebab ape pun, sebab bila ade kerani sekolah datang hantar surat kat PPD ade je la yang nak menggatal. Haihh. Itu yang membuatkan zatie serabut. Tapi best jugak dok kat kaunter pertanyaan ni sebab kita dapat berurusan dengan ramai orang. Zatie memang minat dengan keadaan macam tu cuma yang tu lahh bila ade yang nak menggatal tu kita macam tak berapa selesa. Kalau sekadar nak mengusik tu ok la kot sebab zatie ni bukan jenis menyombong dengan orang. Zatie boleh go on dengan semua orang yang nak kenal dengan zatie.  Heeee.

Sepanjang praktikal kat PPD, zatie ada berkenalan dengan seorang kawan baru. Nama dia Asilah tapi zatie panggil dia Ila. Budak praktikal jugak tapi yang best nye dia budak UiTM jugak dan merupakan budak Matematik Pengurusan yang mana satu fakulti dengan zatie. Sejak jadi kawan dengan dia memang kiteorang selalu buat keje sama-sama makan pun sama-sama dan bergosip pun sama-sama. Upsss. Hahaha. Lumrah la kan bila dah ada kawan yang sekepala dengan kita ni.

Wif ila. Maap la yerr gambar yang tak edit sebab malas..Hahaha







Sebagai penghargaan zatie nak ucapkan ribuan terima kasih Kak Tie, Kak Wan, Cikgu Rusli, Cikgu Zaid, Ustaz Mat, Haji Harun dan semua pegawai dan staff PPD yang baik hati sebab layan zatie dengan baik dan bagi tunjuk ajar kat zatie ni yang baru nak belajar. Sesungguhnya setiap kenangan sepanjang zatie praktikal kaat PPD akan di ingati sampai bila-bila. 

Sekian sahaja dari zatie untuk kali ini. Semoga bertemu lagi. Babai..



P/S:: Bertungkus lumus siapkan report.. Huhuhu


Saturday, September 20, 2014

Anugerah Lawak Warna

Assalamualaikum. Hai uoll. Semalam ada tengok tak anugerah lawak warna kat tv channel 132 astro warna atau channel 134 astro mustika HD?? Mesti ada yang tengok dan ada yang tak tengok kan. Ok. Meh zatie nak cerita sikit corak coret anugerah semalam. Tak nak komen lebih-lebih atau pun yang negatif. Zatie go on lebih pada sudut positif la yerr. Hehehe..

Anugerah lawak warna semalam telah di acarakan oleh pengacara yang hebat iaitu Dato' Ac Mizal bergandingan bersama Nabila Huda. Seperti yang sudah dijangkakan pemenang bagi kategori artis lawak lelaki paling popular adalah Jep Sepahtu. Cuma yang sedikit mengejutkan adalah pemenang bagi kategori artis lawak wanita paling popular iaitu Sharifah Sakinah. Hurmmm. Sudah pasti ramai yang tak suka dengan kemenangan dia kan. Tapi dah itu rezeki dia. Orang yang undi. Zatie pun semalam ingat kan Jihan Muse yang menang tapi tak sangka plak yang menang adalah Sharifah Sakinah. Cuma ye la kan, dalam ramai yang tak suka dia masih ada jugak undi dia. Kalau tak dia takkan menang tau semalam. Kategori popular plak tu. Pape pun tahniah untuk semua pemenang.

Sementara itu juga, kumpulan pelawak legend iaitu kumpulan senario telah dinobatkan anugerah khas juri- pencapaian komedi sepanjang zaman. Kemenangan kumpulan senario ini memang tidak dapat lagi dipertikaikan kerana mereka sememangnya layak dengan kemenangan ini. Pelawak legend kot. Zatie pun membesar dengan menonton lawak diorang kat tv. Tapi yang buat zatie sebak bila tengok Wahid nangis bila kumpulan senario dapat anugerah tu. Memang sebak kot. Nak nangis jugak la zatie tengok semalam.. Berikut adalah senarai yang menang semalam.

Anugerah Siri TV Komedi Terbaik (Bersiri) :Oh My English April Fool
Pengarah komedi terbaik (TV): Bila Joyah Dah Goyah – Nazir Jamaluddin
Siri komedi hiburan terbaik (Bukan bersiri): Karoot Komedia Raya
Pengarah komedi terbaik (FILEM): Sejoli – Osman Ali
Anugerah Khas Juri Anugerah Lawak Warna: Dato Jamali Shadat & Hamid Gurkha
Rancangan Komedi Hiburan Terbaik (Bersiri): Maharaja Lawak Mega 2013 (APSB/Homegrown)
Segmen Komedi Radio Paling Popular: Johara Pagi Era – Sketsa Johara
Rancangan komedi hiburan terbaik (Bukan bersiri): Bila Joyah Dah Goyah
Filem komedi terbaik: Sejoli (PrimeWorks Studio)
Anugerah Khas Juri – Pencapaian Komedi Sepanjang Zaman: Kumpulan Senario
Pelakon Komedi Wanita Terbaik Filem: Maya Karin
Pelakon Komedi Lelaki Terbaik Filem: Bront Palare
Pelakon komedi wanita terbaik (TV): Jasmin Hamid (Bila Joyah Dah Goyah)
Pelakon Komedi Lelaki Terbaik (TV): Kazar Saisi
Anugerah Artis Lawak Wanita Paling Popular ( Anugerah utama): Sharifah Sakinah

Artis Lawak Lelaki Paling Popular ( Anugerah utama): Jep SepahTu

Anugerah semalam tak berseri la kan kalau tiada persembahan dari pelawak ataupun nyanyian. Fokus zatie semalam sudah tentunya kumpulan feveret zatie iaitu shiro. Bagi zatie persembahan diorang semalam memang best yang mana persembahan mereka menyanjungi pelawak-pelawak lama. Tak lupa jugak terselit kisah-kisah kontroversi Shahrol dan Jep dulu. Tapi yang tu memang lawak.Hahaha.. Zatie memang suka sangat tengok lawak diorang. Walaupun diorang tak menang untuk kategori yang dipertangdingkan iaitu kategori pelakon komedi lelaki terbaik (TV). Bagi zatie diorang tetap terbaik dan  tetap terbaik terbaik di hati peminat diorang.



Comelkan kumpulan shiro ni? Hehehe. Zatie suka bila tengok Ajak bawak watak baba. Nampak sifat kebapaan dia tu. Bapa yang penyayang. 

Tak lupa jugak dengan persembahan penutup oleh Lipan Bara iaitu Yus dan tauke jambu, Shuib dan Jep sepahtu serta Mie Raja Lawak. Vokal Shuib meletop woo masa nyanyi lagu Awie. Comel pun ada masa tengok dia nyanyi semalam. Hehehe.

Secara keseluruhan anugerah semalam memang gempak walaupun ramai yang kata hambar dan sorakan dari audience tu kurang. Bagi zatie ok la tu kan. Takkan setiap anugerah perlu bersorakan kuat. Apa yang buat zatie suka tengok pelawak-pelawak ni diorang punya semangat setia kawan yang kuat. Yang tu memang zatie respect laa.. Pape pun tahniah zatie ucapkan sekali lagi buat semua pemenang. Semoga tiap karya komedi yang dikeluarkan mempunyai kualiti yang terbaik.


Ok laa..babai.

Thursday, September 18, 2014

OPPO R8006

Assalamualaikum. Kembali menjengah lagi di blog ku yang semakin usang ini. Hahaha. Tak nak muqaddimah panjang lebar. Just nak bagi tahu pasal sesuatu benda. Korang mesti pernah dengar brand baru smartphone oppo kan? Haaaa. Ni la yang zatie nak citer kat korang sumer. Sebelum tu kita tengok gambar dulu ekk.. Hehehe..



Haa. Camtu lah design oppo yang baru. Oppo R8006 atau oppo R1S. Lebih kurang macam IPhone kan design dia. Kamera dia sangat lah cantik. Mempunyai kamera depan yang 5MP dan kamera belakang 13MP. Siyes zatie cakap kamera depan dia sangat lah cantik. Standard kamera phone sony tau. Mesti pelik kan kenapa dengan yakin nya zatie cakap kamera dia cantik sebab oppo R1S ni dah pun jadi milik zatie.. hahaha. Sebenarnya masa keluar dengan kawan-kawan kat KB Mall. Saja je la kan nak survey telefon baru. Pada mula nya nak beli Samsung Galaxy Grand 2, lepas tu jurujual kat kedai dok promote handphone oppo ni kat zatie.  Zatie tengok je la dulu. Tak berminat lagi. Lepas tu jalan-jalan lagi mencari harga yang berpatutan. Then, singgah kat satu kedai ni yang memang jual brand oppo je. Jurujual kat kedai tu pun promote brand oppo yang sama macam kedai first yang zatie singgah tadi. Bezanya dia siap bagi demo lagi camne fungsi penggunaan oppo R1S ni. Siap bagi testing kamera dia lagi tau. Memang terpukau la zatie tengok kamera dia yang cantik tu. Almaklumlah zatie kan suka bergambar. Upsss.. Hahaha. Lepas tu setelah berfikir banyak kali zatie pun angkat telefon oppo ni. Hahaha.. Harga dia?? Korang survey la sendiri. Hahaha. 






Gambar kat atas tu hasil dari kamera telefon oppo la. No 360 no edit-edit ok. Original gambar from oppo camera. Hahaha. Masih tak percaya lagi?? korang boleh la g beli sendiri yerr. Hahhaa.. Ok la. Tata..







Thursday, July 24, 2014

Kad Raya dari Blogger Apit

Assalamualaikum. Hai rakan-rakan blogger ku. Sihatkah anda semua? Macam mana puasa tahun ni? Ok tak? hehehe. Sekarang kita telah pun melewati fasa-fasa terakhir di bulan  Ramadhan yang penuh mulia ni. Tak sampai seminggu je lagi ramadhan bakal meninggalkan kita dan syawal bakal mengunjungi kita semua. Memandangkan tak sampai seminggu pun lagi nak raya kan, macam mana persiapan raya korang? Mesti meriah kan? Persiapan raya zatie tahun ni seperti raya-raya dulu. Simple jer. Cukup lah ada sepasang baju baru. Kita dah semakin tua ni tak berapa sangat dah nak sambut raya. Kalau masa budak-budak dulu memang excited giler la kan nak sambut raya. Nak baju raya banyak pasang. Nak kumpul duit raya banyak-banyak. Hahahah. Tapi bila umur pun dah semakin meningkat dewasa ni (dewasa ke?), perasaan nak sambut raya tu lain lah sikit kan. Lebih pada nak berkumpul dengan kaum keluarga, sanak saudara dan sahabat handai yang jauh di mata. Ececece. Hehehe.

Sebenarnya, zatie bukan nak citer pasal persiapan raya ke hape. Cuma nak sharing yang hari ni zatie dapat kad raya. Dah lama kot tak dapat kad raya ni. Ye la kan sejak teknologi yang serba canggih ni, kad raya ni orang dah jarang nak hantar. Main forward mesej je. Tak pun WhatsApp, WeChat dan sebagainya. Hari ni zatie dapat kad  raya dari sorang blogger yang agak femes jugak. Selalu bagi freebies kat follower dia. Dan Zatie pun sebenarnya ada jugak ambik doodle-doodle yang dia wat. Orang yang zatie maksudkan ialah Blogger Apit. Nanti zatie tunjuk la sikit kad raya tu ehh. hehehe. Tak sangka jugak sebenarnya akan dapat kad raya tu. Masa tu main komen je kat facebook dia. Then, minggu lepas dia inbox facebook zatie mintak alamat rumah sebab nak hantar kad raya. Orang nak bagi kan, kita ambik la. heheheh.





Tu la kad raya yang dia bagi kat Zatie. Cantikkan kad raya yang dia design sendiri. Pape pun terima kasih banyak-banyak yer Apit sebab bagi kite kad raya. Selamat Hari Raya untuk Apit dan isteri. Hehehe..Ok la ekk.. Tata..












Tuesday, June 17, 2014

Mampukah aku bertahan??

Assalamualaikum. Musim akhir semester kian hampir. Minggu macam ni ramai student tak cukup tidur sebab kena siapkan projek dan sebagainya di campur lagi test dan presentation yang berderet. Stress tau tak. Arghhhh.. Bila tiba musim penghujung macam ni bermacam dugaan yang datang. Benda biasa la tu kan bagi setiap pelajar universiti yang melaluinya.

Zati dah tak tahu sama ada zati kuat ke tak. Cekal ke tidak. Kadang-kadang rasa jugak goyah tu. Rasa jugak nak tumbang tu. Tapi bila ingat balik, jalan ni yang zati pilih dan zati harus habiskan sampai ke penghujungnya walaupun terpaksa meredah gelora lautan api. Masa ada dalam sebulan je lagi tapi seperti setahun lamanya. Hurmm. Jujur zati cakap, zati dah letih nak simpan air mata. Rasa nak nangis jugak saat dan ketika ini bila rasa diri ni dah tak kuat. Hati mana tak sedih bila masuk kelas tapi rasa cam orang asing. Bila buat kerja grup rasa cam tak wujud je dalam grup tu. Zati tahu zati bukan budak pandai. Zati bukan pelajar cemerlang. Zati bukan bakal calon ANC ataupun ijazah kelas pertama. Tapi zati jugak seorang manusia. Zati tak mintak apa pun. Cuma ingin diberi tunjuk ajar. Zati tahu zati ni lembap dalam segala hal. Haihhh.. Tengah taip ni pun boleh rasa nak nangis tapi ku tahan air mata dari kuar.

Bila jumpa dengan seorang kawan kelas zati ni, dia selalu tegur zati yang zati ni asyik senyum jerr tapi dalam hati zati tersimpan rasa duka, sakit, kecewa dan macam-macam lagi laa. Zati cuma nak habiskan degree ni jer. Itu sahaja. Dan sijil ijazah ni hanyalah untuk mak ayah zati bukan untuk zati pun. Zati pun tak nak sedih.

Pasal kawan-kawan tu zati malas dah nak cerita. Zati paling rindukan kawan-kawan sekolah zati dulu. Betul la kan. Teman kita boleh cari tapi seorang sahabat memang sukar kita nak cari. Zati tak salahkan sape-sape pun dan tak nak salahkan sesiapa. Zati cuma tahu salahkan diri sendiri. Apa pun yang jadi sebelum ni zati salahkan diri sendiri. Mereka pun dah banyak tolong zati. Zati tak lupa pada orang yang banyak bantu zati. Orang yang buat tak elok kat zati pun, zati tak lupa. Zati ingat semua tu. Keluarga zati terutama mak zati la kan, tak pernah pun tahu betapa susah dan peritnya anak dia nak hadapi semua ni. Menangis sorang-sorang dalam bilik. Zati bukan inginkan simpati tapi sekurangnya sedar lah akan kehadiran diri zati ni. Itu sahaja.

Ok lah. Rasa dah tak mampu nak taip panjang-panjang. Air mata ni kalah ni jugak. Semakin laju dia keluar membasahi pipi. Salam sayang dari zati untuk semua. Babai..







Sunday, May 11, 2014

I Love You Mak

Assalamualaikum. Hari ni tanggal 11 Mei 2014 di mana tarikh hari ni adalah sambutan hari ibu. Sebenarnya la kan, ada ke sambutan hari ibu ni? Perlu ke sambutan hari ibu ni? Mengikut syariat islam, tiada sambutan hari ibu kerana sambutan ia merupakan sambutan hari Mother Church atau ibu Gereja Kristian. Nak bagi ucapan tu zatie tak pasti la plak boleh ke tidak. Kalau nak di ikutkan hari-hari adalah hari ibu. Hari-hari kita perlu ucapkan I LOVE YOU kat ibu kita tanda kasih sayang kita kat dia. Tak perlu nak tunggu hari ibu baru nak bagi ucapan camtu kan. Tapi terpulang kepada individu masing-masing untuk lakukan atau pun tidak.

Bukan apa, sebab hari ni Zatie tengok ramai dok upload gambar mak diorang kat instagram bagai sumer tu. Kenapa Zatie tak upload ekkk?? Bukan ke Zatie ni kaki upload gambar?? Hahaha. Tak nak upload kat instagram tapi nak post kat blog. Hahaha. Tapi kan bila tengok ramai yang dok post kat instagram gambar mak diorang dengan caption yang menyentuh hati memang tersentuh jugak la naluri Zatie sebagai seorang anak ni. Macam-macam cara orang nak tunjukkan kasih sayang seorang anak kat seorang ibu. Macam Zatie pun ada cara Zatie sendiri. Yerr. Zatie adalah seorang gadis yang tak reti ekspresikan kasih sayang tu. Bukan tak sayang tapi tak tahu macam mana kita nak tunjuk. Mungkin setengah orang, dia boleh nampak cara kita. Atas individu masing-masing laa cara dia lihat kelakuan kita.

Sebenarnya Zatie pun ada ucapan jugak tau. Bukan ucapan jugak tapi cam luahan hati la. Kalau mak baca mesti malu titew.. Hehehe. Kalau adik Zatie yang baca, konpem dia kutuk kakak dia ni. Hahaha.

Buat mak yang kak long sayang. Terima kasih sebab lahirkan kak long kat dunia ni dengan susah payah. Kak Long tahu mak susah nak lahirkan kak long dulu. Terima kasih jugak sebab jaga kak long dengan baik selama ni. Rawat kak long ketika kak long sakit. Sesungguhnya jasa mu terlalu besar untuk diri ni. Kak long tahu kak long banyak menyusahkan keluarga dan semua orang. Kak long jugak tahu mak risau tentang anak sulung mak ni. Kak long tahu kak long bukan seperti adik-adik lain. Kak long memang seorang anak yang degil. Suka buat sesuatu ikut kepala sendiri. Nampak lembut tapi hati keras. Kak long jugak tak pernah buat apa-apa luahan pun kat mak kalau ada orang ejek kak long. Mengata Kak long, buat kak long sedih. Semua Kak Long pendam jer. Maafkan atas segala kesalahan kak long selama ni. Kak long tahu kak long bukan lah anak yang baik. Tapi kak long cuba untuk jadi anak yang baik untuk mak dan ayah. Mungkin kak long bukan seperti anak-anak orang lain yang boleh dibanggakan tapi inilah diri kak long yang sebenarnya. Kak long tahu mak lagi mengenali sifat anak sulung mak yang degil dan keras kepala ni. Terima kasih mak. Kak long akan cuba untuk bantu keluarga dan takkan biarkan orang mengata keluarga kita lagi. Buat mak ku yang tersayang Romzah binti Harun. I love You mak. 


Ohhhh. Nak nangis rasa nya masa taip benda tu tapi ku tahan air mata ni dari keluar. Huhuhu. Satu lagi perangai Zatie ni, tak tunjuk air mata depan family. Tak tahu la kenapa. Sejak meningkat ke alam remaja, menangis adalah sesuatu yang Zatie sembunyikan. Zatie tak suka tunjuk kan kesedihan Zatie kat family. Tapi kalau tak puas hati memang mudah jerr nak nampak. Hehehe.

Ok laaa.. Setakat ni dahulu coretan dan bebelan Zatie. Harap tak bosan la nak baca. Hehe. Babai.




Terharu baca caption Fynn Jamal, Ajak dan Shahrol Shiro kat instagram pasal mak diorang. Menyentuh hati. 




Friday, May 9, 2014

Review: Fajar Aiman

Assalamualaikum. Dah lama rasanya Zatie tak review drama kan. So, kali ni terasa nak review drama. Seperti biasa la drama kali ni adalah drama yang disiarkan di TV3 slot Azalea setiap hari isnin hingga khamis jam 4 petang. Tapi zatie tak sempat nak dok depan tv kol 4. Sem ni banyak kelas petang kot. Hanya mampu tengok online jerr iaitu kat tonton.my. Senang kan? Tak payah ada gangguan iklan yang lama. Dapat layan citer dengan tenang. Hoho.


Sedikit sinopsis Fajar Aiman ni. ’FAJAR AIMAN’ mengisahkan Erma yang bercinta dengan Suffian pada 20 tahun yang lalu. Namun, hubungan cinta mereka tercemar apabila Suffian gagal mengawal nafsu dan mereka berdua terlanjur. Erma telah hilang kepercayaan terhadap Suffian. Atas dasar cinta, Suffian mengaku kesilapannya dan berjanji akan mengahwini Erma. Akan tetapi, kakak Suffian, Mariah telah membantah dan mengaturkan perkahwinan Suffian dengan Najwa. Mariah enggan menerima Erma sebagai isteri Suffian malah menuduhnya bukan gadis baik-baik kerana sanggup menggadaikan maruahnya.
Sebenarnya, Najwa juga menyimpan sebuah rahsia hitam. Najwa menjalani kehidupan bebas yang amat bertentangan dengan cara kehidupan ibu bapanya yang mengamalkan cara hidup Islam sepenuhnya. Akhirnya, Najwa telah melahirkan seorang anak luar nikah, Aiman yang ditinggalkan di bawah jagaan bekas orang gaji keluarganya, Mak Som. Najwa tidak pernah mengambil tahu tentang Aiman selepas itu.
Selepas sebulan, Erma mendapati dirinya telah mengandung. Malangnya, Suffian enggan bertanggungjawab. Erma telah bersembunyi di rumah kawan baiknya, Mazni sehingga melahirkan seorang bayi perempuan yang diberikan nama Nur Fajar. Namun, Erma tidak sanggup menjaga Nur Fajar bersendirian dan mahu meninggalkan anaknya di hadapan surau dengan harapan anaknya diambil oleh orang-orang yang alim.
Bagaimanapun, perbuatannya dilihat oleh Shafie, anak saudara kepada Mak Som. Shafie telah membawa Erma ke rumah Mak Som dan menawarkan perlindungan kepada Erma dan Nur Fajar. Selepas 5 tahun, Shafie melamar Erma. Mereka telah berkahwin dan sama-sama membesarkan Aiman dan Fajar.
Aiman dan Fajar yang sudah menginjak dewasa saling menyayangi. Perasaan cinta mereka semakin kuat apabila mereka tahu bahawa mereka berdua bukanlah adik beradik kandung. Namun disebabkan status anak luar nikah, Aiman tidak berani meluahkan perasaannya malah sengaja menjauhkan diri daripada Fajar. Begitu juga dengan Fajar yang khuatir dirinya akan dipandang rendah oleh Aiman.
Setelah sekian lama, Suffian dan Najwa hidup dalam sesalan. Akibat kesilapan lampau mereka, mereka kini tinggal berdua tanpa anak di sisi. Suffian mengenangkan anak Erma manakala Najwa mengenangkan Aiman. Apakah takdir bakal menemukan mereka kembali? Masih sempatkah Suffian dan Najwa membuat pembetulan dan menebus dosa mereka?
Cerita ni memang best bagi Zatie. Jalan cerita dia agak menarik minat jugak laa. Tambahan pula pelakon hensem kot. Syarul Ridzwan sebagai Aiman dan Faralyna Idris sebagai Fajar. Ok. Malas dah nak bebel banyak. Selamat menonton..


Tuesday, May 6, 2014

Tiada Lagi Airmata

Assalamualaikum. Diri ku datang lagi menjenguk blog kesayangan ku ini. Terasa mood nak blogging tu datang lagi. Tapi tunggu lah habis semester ni dulu baru nak aktif balik. Hehehe. Sebenarnya sejak dua tiga hari rasa cam stress sikit. Stress sebab pikir hal duit. Cam tak patut je kan. Huhuhu. Benda lain tak stress cuma sedih sikit jerr. Sedih sebab kenangkan nasib diri. Hurmmm. Tak patut Zatie cakap gitu. Seolah-olah tak redha dengan apa yang menimpa kita. Zatie tahu semua ni ujian Allah untuk Zatie. Zatie terima semua ni dengan hati yang terbuka. Mungkin ada hikmah di setiap yang menimpa diri Zatie ni.

Semester ni Zatie bertekad tak nak menangis. Tak nak bazirkan airmata untuk sesuatu yang tak patut. Kononnya la.. Stress macam mana pun jangan bagi nangis. Kena tahan jugak airmata tu dari keluar. Nampak,  kebalnya hati sebab nak tahan nangis. Bukan mudah tau nak keraskan hati ni. Terpaksa jadi ego sekejap untuk kepentingan diri sendiri. Tapi bila tengok citer sedih, Zatie kalah. Nangis jugak kiter ni. Alahai. Nampak sangat jiwa ni lembut walaupun keras tu ada. Huhuhu.. Dah nama pun perempuan kan. Takkan hilang kelembutan dia walau sekeras mana pun hati dia tu. Huhuhu.. Bukan saja-saja Zatie buat semua tu. Ada sebabnya kenapa Zatie harus buat begitu. Zatie kena kuat kalau nak habiskan degree. Zatie tak nak sedih hanya kerana benda yang kecik. Sebab tu zatie cuba jadi seorang gadis yang ceria walaupun banyak masalah yang melanda. Cuba terima keadaan sekeliling walaupun kita tak selesa. Tapi rasanya semester ni tak banyak benda sedih yang berlaku. Setakat ni la. Lepas ni tak tahu la macam mana. Harap-harapnya takde la benda yang akan wat Zatie menangis dan mengganggu ketenangan zatie. Tak nak ok. TAK NAK!!!! Zatie jugak kena yakin yang Allah tu sentiasa bersama orang-orang yang sabar dalam menghadapi apa jua dugaan hidup ni. Zatie kena sabar untuk habiskan degree yang dah tak sampai setahun pun lagi. Bulan 9 ni dah start praktikal. So, kena la kuatkan semangat sikit. Jangan cepat berputus asa. You Can Do It Zatie.. Fighting!!!



Zatie bersyukur sangat sebab Allah bagi Zatie kekuatan untuk hadapi semua dugaan dan cabaran ni dengan tenang dan sabar. Yang penting sentiasa berdoa pada Dia. Dia akan sentiasa bersama kita. Tapi kan ada sesuatu jugak tau yang selalu wat zatie hepy. Selalu wat zatie jadi tak nak nangis. Nak tahu tak?? Zatie tengok koleksi video Shiro. Hahahah. Bila tengok jerr video diorang memang hilang lah rasa sedih tu. At least terubat jugak la kan. Alhamdulillah. Yang penting kita kena usaha untuk buat sesuatu yang boleh hilangkan rasa sedih dan stress tu. Jangan asyik layan jerr rasa tu. Syaitan pun lagi mudah nak hasut kita. Ok lah. Letih nak taip panjang-panjang. Ok uolll.. tata.. 








Sunday, April 27, 2014

Kursus Pengurusan Organisasi

Assalamualaikum. Ohoiiii. Lama giler Zatie tak post kat blog. Bukan tak nak post tapi takde masa campur dengan penat. So, jadilah takde masa tu. Huhuhu. Yang jadi takde masa tu sebab sibuk dengan kelas jerr. Yela kan. Kelas full kot. Dah nama pun student degree kan.  Cara belajar pun lain dari yang lain.

Sebenarnya la kan zatie baru jer balik dari join satu program anjuran Hal Ehwal Pelajar UiTM Kota Bharu iaitu Kursus Pengurusan Organisasi yang mana program ni melibatkan wakil persatuan dan kelab UiTM Kelantan.  Program ni diadakan kat Felda Residence Tekam Jerantut, Pahang. Program ni memang best sebab banyak benda yang dapat kita belajar berkaitan kepimpinan kat universiti terutama sebagai pelajar UiTM. Zatie rasa beruntung sangat dapat join program camni. Di samping itu juga, kita dapat menambahkan lagi kenalan kita bukan hanya dari kampus Kota Bharu tapi dari kampus Machang. Maklumlah, budak degree UiTM Kelantan ni terpisah. Ada yang dok kampus Kota Bharu dan ada yang dok kat kampus Machang. Macam zatie ni dok kampus Kota Bharu. So, budak degree kampus Machang memang tak kenal sangat la.

Best nya lagi program ni bila grup zatie dinobatkan sebagai juara keseluruhan. Perghhh.. Memang tak sangka la grup kami akan jadi juara keseluruhan. Bangga pun ada jugak tau.. Hihihi. Ok laaa.. Taknak bebel panjang. Tengok je la gambar ekkk. zatie pun letih ni. Dah la test dan assignment berlambak. Zzzzzzzzzz..











Takde ape yang nak dibebelkan lagi. Zatie chow dulu yer. tata.




Monday, March 3, 2014

Harapan baru

Assalamualaikum. Macam dah lama kan tak menconteng kat sini. Seriously terasa rindu sangat nak conteng kat sini. Sekarang ni bermula lah sudah semester baru iaitu semester akhir sebelum zatie praktikal. Pejam celik pejam celik dah nak habis belajar pun zatie ni kan. Rasa macam baru je masuk universiti. Hampir 5 tahun belajar kat universiti berbagai suka dan duka zatie lalui. Jatuh dan bangun.

Hurmmm. Harapan zatie untuk semester baru ni ialah belajar bersungguh-sungguh dan tamat ijazah dengan jayanya. Itu sahaja harapan zatie. Nak tamat ijazah dan kerja untuk tanggung keluarga.  Zatie jugak harap zatie akan lebih kuat untuk hadapi segala ujian dan dugaan untuk semester baru ni. Tak kan lagi mudah mengalah dan cepat berputus asa. Paling penting adalah tahan air mata walaupun ingin menangis. Zatie harus keraskan hati supaya hati zatie tak merasa terluka seperti dulu. Biar lah orang nak kata zatie ni takde perasaan pun. Yang penting zatie nak jaga perasaan zatie dulu. Hati yang dah lama terluka ni. Zatie cuma harap zatie kuat je. Itu je..