Resepi Ikan Keli Goreng Thai

8:51:00 PM
Dah lama tak tulis pasal resepi kat blog ni kan. Cehhh.. Bajet laa blog aku ni banyak nauu resepinya padahal 2 3 kali je tulis pasal resepi. Selebihnya pasal cinta hati dan perasaan je banyak. Hahaha.. Ishhh, tapi resepi pun penting jugak hokeyy. Resepi untuk memikat hati suami.. Hihihi.. Tapi aku belum ada suami lagi. Coming soon InsyaAllah ada. Kihkihkih.. Ok. Kali ni aku nak kongsi satu resepi istimewa yang mana resepi ni antara feberet aku jugak laa. Resepi Ikan Keli Goreng Thai atau kami kat Kelantan panggil Ikan Keli masak Papik. Bukan Paprik yerr. Papik. Seakan sama tapi sedikit berbeza. Hehehe..Mungkin ada yang dah tahu resepi ni tapi aku nak kongsi jugak la dengan korang sebab aku masak sendiri yer. Hehehe.. Aku pun pandai memasak jugak cuma tak layak nak bukak restoran je. Hehhe. Melalut sudah..Jom tengok resepi..



Resepi Ikan Keli Goreng Thai

Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Cili padi (ikut citarasa masing-masing nak letak berapa biji)
*bahan-bahan tersebut di kisar ataupun ditumbuk

1 labu bawang besar
5 helai daun limau purut
2 batang serai
2 sudu besar sos tiram
1  sudu besar sos cili/tomato
Ikan keli yang sudah digoreng kunyit

Cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar tadi bersama 2 serai sehingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan sedikit air. Selepas itu masukkan sos tiram dan sos tomato. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pula bawang besar yang sudah dipotong bersama daun limau purut. Masukkan sedikit serbuk perasa. Gaul sehingga rata dan selepas itu masukkan ikan keli goreng kunyit tadi. Kacau semuanya sehingga sebati. Bila dah rasa ok tutup api dan boleh lah hidang untuk dimakan bersama keluarga. 


Resepi ni simple sangat. Bagi korang yang tak tahu nak masak apa untuk hujung minggu ni boleh la cuba resepi dari aku ni. Gerenti sedap. Jangan lupa resepi paling istimewa adalah resepi yang di masak dengan penuh kasih sayang. Cewahhhh. Hahaha.. Selamat mencuba.. Babai..


Artikel Terkait

Previous
Next Post »

5 komen

Write komen
Siqah Hussin
AUTHOR
April 23, 2016 at 9:21 PM delete

Tak pernah masak ikan keli. Sebab takut meletup-letup. Kang berperang pulak di dapur :D

Reply
avatar
Suriaamanda
AUTHOR
April 25, 2016 at 3:36 PM delete

menarik ni...selalu buat berlada jer kan..leh cuba nanti...

Reply
avatar
Noor Maizan
AUTHOR
November 19, 2016 at 10:54 PM delete

Favorite Mai ni ikan keli, goreng saja pun sedap, makan ngan nasik panas, fuhh.

Reply
avatar

Hai.. Terima kasih sudi baca entry saya. Sudi-sudikanlah juga untuk komen yerr. Komen yang baik-baik dan murni-murni je tau.. Semoga Allah merahmati anda. Amiiin.. Terima Kasih.. :) EmoticonEmoticon