Pesanan Untuk Bakal Pengantin

by - 1:08:00 AM

Sekarang ni boleh dikatakan musim orang kahwin. Untuk musim raya ni, aku ada menerima beberapa jemputan dari kawan-kawan dan saudara-mara. Turn aku bila laa pulak yer? Ehhh. Takpe, sabar sabar. Masanya akan tiba jua nanti. Hihihi. Ok lah. Memandangkan sekarang ni musim orang kahwin, di sini aku kongsikan beberapa pesanan khusus untuk bakal pengantin atau yang sudah lama menjadi pengantin. Pesanan ini bukan untuk yang baru nak kahwin je tau, tapi yang dah lama kahwin perlu baca juga pesanan ini.  

Pesanan Untuk Bakal Pengantin


Pesanan Untuk Bakal Pengantin

Murid-muridku Bakal Pengantin: Inilah Wasiatku
Lafaz Alhamdulillah kami rafa’kan setinggi-tinggi kesyukuran kepada-Nya atas pelbagai limpahan nikmat daripada-Nya.
Warkah kali ini ditujukan kepada bakal pengantin dalam kalangan muridku, antaranya:
Ustazah Nur Izzati Ilias
Abdul Khalilullah Najmi Mohd Sobri
Muhammad Amjad Che Azahar


yang bakal melangsungkan perkahwinan dalam minggu ini.
Kami noktahkan wasiat seperti berikut:

• Sentiasalah bertaqwa kepada Allah iaitu rasa takut kepada Allah, beramal dengan al-Quran, redha dengan rezeki Allah dan persediaan untuk hari akhirat. Inilah takrifan Saidina Ali RA berkenaan taqwa.
• Mengikut sunnah para Rasul. Daripada Abu Ayyub RA, katanya, Rasulullah SAW bersabda:

                     أَرْبَعٌ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلِينَ الْحَيَاءُ وَالتَّعَطُّرُ وَالسِّوَاكُ وَالنِّكَاحُ
Maksudnya: “Empat perkara yang merupakan sunnah para rasul, iaitu sifat malu, berwangi-wangian, bersugi dan nikah.” Riwayat al-Tirmizi (1080)


Nas ini menunjukkan perkahwinan atau pernikahan merupakan sunnah para Nabi dan Rasul. Justeru, mengikutnya bermakna mengikut semua Nabi sudah pasti membawa banyak kelebihan dan kebaikan.

• Bangunlah solat malam walaupun dua rakaat, kerana besar keberkatannya.
• Bermusyawarahlah dengan cara yang baik.
• Ingatlah masing-masing mempunyai banyak kelemahan, Cuma redha dan lihatlah kelebihan masing-masing, begitu juga lihatlah kelemahan dari sudut positif.
• Makanlah rezeki Allah mengikut seadanya, itulah keberkatan.
• Elakkan daripada berhutang supaya mungkin ini kerana merungsingkan jiwa dan menggerhanakan kehidupan.
• Lazimilah majlis ilmu walau sekali seminggu. Inilah muhasabah diri secara tidak langsung dan menambahkan ilmu makrifat dalam kehidupan.
• Cubalah kaki kita menapak ke masjid walaupun seminggu sekali, antara nikmat indah hidup berkeluarga dapat menapak kaki ke masjid dengan keluarga.
• Bacalah al-Quran setiap hari walaupun satuayat Cuma, lebih baik fahamilah maksud dan maknanya untuk dijadikan pedoman dalam hidup.
• Kepada bakal Isteri jadilah isteri yang solehah penyejuk mata hati suami. Daripada Abu Umamah RA, Rasulullah SAW bersabda:

مَا اسْتَفَادَ الْمُؤْمِنُ بَعْدَ تَقْوَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ، خَيْرًا لَهُ مِنْ زَوْجَةٍ صَالِحَةٍ، إِنْ أَمَرَهَا أَطَاعَتْهُ، وَإِنْ نَظَرَ إِلَيْهَا سَرَّتْهُ، وَإِنْ أَقْسَمَ عَلَيْهَا أَبَرَّتْهُ، وَإِنْ غَابَ عَنْهَا نَصَحَتْهُ فِي نَفْسِهَا وَمَالِهِ
Maksudnya: “Seseorang lelaki itu tidak akan mendapat apa-apa kebaikan selepas takwanya kepada Allah SWT lebih dari isteri yang solehah. Jika disuruh oleh suami, ia taat, jika suaminya melihat kepadanya, ia menyenangkannya, jika bersumpah, nescaya ia dapat membuktikannya dan jika di tinggalkan pergi oleh suaminya, ia menjaga diri dan menjaga hartanya.” Riwayat Ibn Majah


Dan daripada Abdullah bin Amr RA, katanya, Rasulullah SAW bersabda:

                           الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَخَيْرُ مَتَاعِ الدُّنْيَا الْمَرْأَةُ الصَّالِحَةُ
Maksudnya: “Dunia merupakan keseronokan yang bersifat sementara dan keseronokan yang paling baik di dunia ialah wanita yang solehah.” Riwayat Muslim (1467)

Sesungguhnya, mereka yang mempunyai isteri yang solehah sudah pasti mendapat ketenangan dalam jiwa sebagaimana yang terdapat dalam banyak nas al-Quran dan hadis. Hadis seterusnya pula menunjukkan sebaik-baik perhiasan ialah isteri yang solehah.
Akhir kalam, sekali lagi kami ucapkan dengan lafaz:

                                 بَارَكَ اللهُ لَكُمْوَبَارَكَ عَلَيْكُمْ وَجَمَعَ بَيْنَكُمْ فِي خَيرِ
                         رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
                             رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ


GURUMU,
SS USTAZ DATUK DR ZULKIFLI BIN MOHAMAD AL-BAKRI
MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN
5 ZULHIJJAH 1437H BERSAMAAN DENGAN
7 SEPTEMBER 2016M
1100 PAGI- DESA JATI BANDAR BARU NILAI


Pesanan ini aku ambil dari facebook Mufti Wilayah Persekutuan. Semoga ianya memberi manfaat untuk kita semua. You May Also Like

3 komen

 1. wow perkongsian yang baik... In sha Allah.. tp kita lama lagi jadi bakal pgantin.. tp x salah amalkn sentiasa dan jgn amalkan time nak kawin je..

  ReplyDelete
 2. insha Allah sya akan kawin hjung thun ni.prkongsian yg mnarik :)

  ReplyDelete
 3. Wah walaupun entah bila nak kahwinnya tapi pesanan yang berguna ni utk persediaan awal,hahaha.

  kahwin nak sedia awal sangat, mati entah dah bersedia ke belum (sentap sorang2 T_T )

  ReplyDelete

Hai.. Terima kasih sudi baca entry saya. Sudi-sudikanlah juga untuk komen yerr. Komen yang baik-baik dan murni-murni je tau.. Semoga Allah merahmati anda. Amiiin.. Terima Kasih.. :)