3 Tips Usahawan Bangkit Berniaga Ketika Krisis

by - 10:31:00 PM

Assalamualaikum. Dewasa ini, kenaikan harga barang telah berlaku dalam Malaysia mengejutkan ramai usahawan.  Usahawan juga makin terjejas kerana harga barang daripada pembekal semakin meningkat. Begitu juga dengan mereka yang berada dalam industri makanan, bahan mentah dan lain-lain lagi.
Berikutan kenaikan harga barang, ramai usahawan kecewa namun terpaksa meneruskan perniagaan. Walaupun begitu, usahawan perlu bangkit berniaga pada tahun 2022 kerana peluang dan ruang sentiasa ada sekiranya usahawan mempunyai ilmu perniagaan. 


Berikut adalah 5 tips usahawan bangkit berniaga ketika krisis.  1.  Kenal Pasti Masalah Yang Berlaku

Masalah yang berlaku dalam pasaran ekonomi negara kita mungkin tidak boleh dielakkan tetapi usahawan perlu mencari alternatif lain untuk terus berniaga. Datuk Wira Dr Azizan Osman berkongsi akan perkara yang dilihatnya beberapa minggu lalu.


“Banyak perkara saya kaji dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi.


Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.


Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.”


  1.  Kenali Sasaran Dan Lihat Pergerakan Pasaran

Datuk Wira Dr Azizan Osman berkongsi akan apa yang dilalui semalam. “Semalam, saya berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup.


Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran.


Saya juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini?


Pertama kali, saya tidak tahu memberikan jawapan apa.


Tapi saya sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'!


Apabila pasaran bergerak perlahan, orang tidak lagi membeli dengan mudah malah berkira-kira. Peniaga akan terkesan dan harus mencari strategi pemasaran yang lain dan yang lebih berkesan

  1. Mulakan Apa Yang Ada Di Tangan, Ilmu Jangan Sia-Siakan

Tak perlu membazir untuk membeli atau mencari produk yang memerlukan kita keluarkan duit lebih banyak. Ini adalah masa krisis yang perlu kita tingkatkan lagi ekonomi diri, bukan untuk kita keluarkan duit lebih banyak lagi. Terdapat banyak platform percuma perniagaan yang boleh kita ceburi.


Ilmu juga jangan disia-siakan. Apabila berlaku krisis ekonomi, ilmu amat penting untuk buat bisnes bertahan dan terus maju“Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang.


Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum.


Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli.


Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'.


Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi.


Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat? Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi.


Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan.”


Itulah kata-kata dari Datuk Wira Dr Azizan osman.


Mentor Usahawan Bimbing Ramai Usahawan Proven Success


Usahawan 2022 bangkit bina perniagaan dengan mudah kerana ada ilmu dan tindakan yang terbukti berkesan. Oleh itu, mentor yang berjaya membimbing usahawan usahawan dari bawah sehingga ke tahap yang lebih tinggi adalah yang terbaik.Doktor Azizan Osman adalah mentor usahawan nombor satu Asia Tenggara dan di Malaysia yang membimbing usahawan secara visual sejak tahun 2008 lagi. Datuk Wira Dr Azizan Osman juga telah diiktiraf sebagai jurulatih bertaraf dunia oleh International Trade dalam bidang perniagaan pemasaran kepimpinan dan penguasaan potensi diri.


Untuk pengetahuan anda, sejak 2015 lagi Datuk Wira Dr Azizan Osman telah menubuhkan program high network Wealth coaching bersama kumpulan Titanium dalam membimbing lebih dari 700 usahawan jutawan untuk meningkatkan pertumbuhan perniagaan mereka. Jumlah anggaran tahunan jualan usahawan kumpulan ini telah mencecah 1.5 Billion.


Jom Sertai Live Telegram Sesi Voice Chat (Ahad, 8 Pagi) Bersama Dr Azizan Osman


Datuk Wira Dr Azizan Osman telah menjemput para usahawan untuk menyertai telegram Voice Chat yang bakal diadakan pada hari ahad 8.00.


Program Live Session Telegram bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman ini terbuka kepada semua usahawan yang ingin menimba ilmu pada tahun 2022. Usahawan juga bakal ketahui apakah 10 cabaran usahawan selepas pandemik dan pada tahun 2022.


Klik sini untuk mendaftar:


Program Live Session Datuk Wira Azizan Osman


You May Also Like

0 komen

Hai.. Terima kasih sudi baca entry saya. Sudi-sudikanlah juga untuk komen yerr. Komen yang baik-baik dan murni-murni je tau.. Semoga Allah merahmati anda. Amiiin.. Terima Kasih.. :)